RS 22/18: Ruosukesä vauhdissa

Ruotsinsuomalaiset kesätapahtumat ovat vauhdissa. Ensi viikonloppuna yli 20 000 juoksijaa valloittaa pääkaupungin keskustan, kun Tukholman maraton juostaan 40. kerran.
Ilmassa on suuren suomalaisen urheilujuhlan tuntua. Neljäsosa juoksijista tukijoukkoineen tulee Suomesta ja ruotsinsuomalaiset ovat kisassa hyvin edustettuina.

Suomalaiset ovat tärkeä osa Ruotsin historiaa. Vuosituhannen taakse ulottuvaa ruotsinsuomalaista historiaa kunnioittava tilaisuus järjestetään 3. kesäkuuta klo 15.00 Tukholman Katarinan kirkkomaalla ja kirkossa. Tilaisuus alkaa kukkien laskulla varhaisten raivaajien muistokivelle, minkä jälkeen on muistohetki ja tarjoilu kirkossa.

6. kesäkuuta vietetään Ruotsin kansallispäivää. Kansallispäivän pääjuhla, jossa kuningasperhe on läsnä, televisioidaan perinteisesti Skansenin Sollidenilta. Suurta tunnelatausta ei ruotsalaisten kansallispäivään liity, toisin kuin suomalaisten itsenäisyyspäivän 6. joulukuuta tai norjalaisten kansallispäivän 17. toukokuuta kohdalla on laita.

Tukholman suomalaiset yhdistykset esittelelevät toimintaansa ja järjestävät ohjelmaa Ruotsin kansallispäivänä 6. Kesäkuuta Kungsholmenin Rålambshovin puistossa klo 12.00 alkaen.
Tapahtuma tarjoaaa mahdollisuuden viettää kesäinen päivä perheen tai ystävien kanssa piknik-korin ja vaikkapa mölkynpeluun kera.

5 folk festival eli Ruotsin viiden vähemmistökansallisuuden festivaali järjestetään Skarpnäckissä 6. kesäkuuta klo 12–16.
Ruotsinsuomalaisten osuudesta vastaa Matti Alenius suomalaisen tangon kursseineen.

Kesällä ruotsinsuomalainen taide kukoistaa. Kulttuurin ystäville suositeltava toimintavinkki on tutustua ruotsinsuomalaisiin taidegallerioihin ja niiden menossa oleviin näyttelyihin.
Muun muassa Galleri Cupidossa Tukholman vanhassa kaupungissa on aina menossa mielenkiintoisia näyttelyitä.

Ruotsinsuomalaisten kuvataiteilijoiden yhdistys Suomiart järjestää yhdessä Ruotsin Suomalainen -lehden kanssa taidemyyntinäyttelyn lauantaina 16.6. klo 13–17 Tukholman Södermalmilla Brännkyrkagatan 66:ssa sijaitsevissa lehden toimitiloissa. Mukana on 29 taiteilijaa.

Lisää vinkkejä ympäri maata menossa olevista ruotsinsuomalaisten taiteilijoiden näyttelyistä löytyy lehden tapahtumapalstalta.