RS 22/18: Den sverigefinska sommaren

Det är full fart på de sverigefinska sommarevenemangen. Under helgen tar över 20 000 löpare över Stockholms centrala delar i samband med den 40:e omgången av Stockholm Marathon.
Stockholm Marathon är en stor finsk idrottsfest. En fjärdedel av löparna samt deras medföljande supportrar kommer från Finland och även sverigefinländarna kommer att vara väl representerade i loppet.

Finländarna är en viktig del i Sveriges historia. En minnesstund för sverigefinländarnas tusenåriga historia hålls den 3 juni klockan 15:00 på Katarina kyrkogård och i Katarina kyrka. Ceremonin börjar med nedläggning av blommor vid minnesstenen som är uppförd till minne av de tidiga nybyggarna och fortsätter därefter med en minnesstund.

Den 6 juni är Sveriges nationaldag. Nationaldagens huvudceremoni där den kungliga familjen är närvarande firas på traditionellt vis med tv-sändning från Solliden på Skansen. Firandet av Sveriges nationaldag är inte lika känsloladdat som till exempel Finlands självständighetsdag den 6 december och den norska nationaldagen den 17 maj.

Stockholms finska föreningar presenterar sin verksamhet och arrangerar program på Sveriges nationaldag den 6 juni i Rålambshovsparken på Kungsholmen med start klockan 12:00.
Arrangemanget ger en möjlighet att tillbringa en sommardag med familj eller vänner runt en picknickkorg eller kanske en omgång mölkkyspel.

5 Folk Festival, dvs. en festival för Sveriges fem nationella minoriteter, äger rum i Skarpnäck den 6 juni klockan 12–16.
För det sverigefinska programinslaget svarar Matti Alenius som håller en kurs i finsk tango.

Den sverigefinska konsten blomstrar på sommaren. För konstens vänner rekommenderas en runda till de sverigefinska konstgalleriernas pågående utställningar.
På galleri Cupido i Stockholms Gamla stad kan man alltid se intressanta utställningar. De sverigefinska bildkonstnärernas förening Suomiart ordnar en konstutställning med försäljning i tidningen Ruotsin Suomalainens lokaler på Brännkyrkagatan 66 på Södermalm i Stockholm lördagen 16.6 klockan 13–17. I utställningen deltar 29 konstnärer.

Ytterligare tips om sverigefinska konstnärers pågående utställningar finns bland evenemangstipsen inne i tidningen.