RS 22/17: Sverigefinska sommarevenemang

Den sverigefinska konsten blomstrar under sommaren. Ett bra evenemangstips för alla semesterfirare och kulturvänner är ett besök på sverigefinska konstgallerier och deras utställningar.
De sverigefinska bildkonstnärernas förening Suomiart firar 40-årsjubileum i år. Föreningens jubileumsutställning pågår som bäst på Galleri Cupido i Gamla stan i Stockholm.
Utställningen som är sammanställd av 23 konstnärers verk är öppen till den 10 juni.
Tips om andra pågående utställningar finns på evenemangssidorna inne i tidningen.

Under den kommande helgen kommer drygt 20 000 löpare att erövra Stockholms gator i samband med Stockholm Marathon som anordnas för 39:e gången. Stockholm Marathon är ett stort finskt idrottsevenemang. En fjärdedel av löparna och deras supportrar kommer från Finland. De blåvita färgerna är väl representerade bland de hundratusentals åskådarna längs banan.
Även sverigefinländarna är väl representerade i loppet och Pekka Ahola och hans kamrater är redo för årets lopp.

Friluftsmuseet Finnstigen där man kan studera skogsfinnarnas liv har funnits i 34 år i Bredsjö i Hällefors. Museet drivs av Föreningen Finnstigen som har många lokala sverigefinnar bland sina medlemmar.
Den traditionella Finnstigendagen firas på friluftsmuseet den 17 juni i folksångskyrkans och Simon Finne-musikalens tecken.

De första anteckningarna om sverigefinländarna finns i de svenska historieböckerna ända från 1200-talets början, dvs. från närmare tusen år tillbaka. En minnesceremoni för sverigefinländarnas historia som sträcker sig hundratals år tillbaka äger rum vid minnesstenen för de finska nybyggarna på Katarina kyrkogård på Södermalm i Stockholm söndagen den 11 juni klockan 15.00. Högtidstalet hålls av Martti Paananen som är kyrkoherde för Stockholm finska församling.