RS 22/22: En nationaldag i sverigefinska tecken
Sveriges nationaldag firas åter måndagen den 6 juni. I Sverige har man firat nationaldagen sedan 1893 på initiativ av Artur Hazelius som grundade Skansen. Dagen firades inledningsvis som Svenska flaggans dag. År 1983 gjorde riksdagen dagen till Sveriges nationaldag och år 2005 till en officiell helgdag.
I Sverige är firandet inte lika känsloladdat som finländarnas firande av självständighetsdagen den 6 december eller norrmännens firande av den norska nationaldagen den 17 maj. Enligt undersökningar firar endast var fjärde svensk nationaldagen.
SVT direktsänder traditionsenligt huvudfesten från Sollidenscenen på Skansen där även kungafamiljen finns på plats.
Årets firande på Skansen har sverigefinska inslag, för temat för årets nationaldagsfest är Sveriges fem minoritetsspråk. Sverigefinländarna representeras av operasångare Markus Schwartz som äntrar scenen för att sjunga på finska.
Finländarna är en viktig del av den svenska historien. I historieböckerna nämns sverigefinländarna för första gången i början av 1200-talet, dvs. för närmare tusen år sedan.
Tecken på sverigefinländarnas långa historia finns bevarade även till kommande generationer.
Från 1600-talet till 1800-talet var Katarina kyrka i Stockholm en mycket viktig plats för finländarna. På den tiden begravdes finländarna i Stockholm på Katarina kyrkogård, där man har rest en minnessten till de tidiga finska nybyggarnas ära.
Även finnskogarnas kulturtradition är mycket viktig för sverigefinländarna.
I mer än hundra socknar i Mellersta Sverige fanns finsktalande skogsfinnar under åren 1600–1800. De flesta av dem bodde i Värmland.