RS 22/21: Lättade begränsningar

Det ser ut som om Sverige skulle vara på väg att återgå till en normal vardag efter en sträng och dyster vinter med omfattande coronabegränsningar. Tisdagen den 1 juni lättade man på begränsningarna i Sverige och ytterligare lättnader har utlovats till den 1 juli.

En viktig nyhet för arrangörerna och deltagarna vid sverigefinska sommarevenemang är det faktum att det högsta antalet deltagare med sittplats höjdes i början av juni till 50 personer vid inomhusarrangemang och till 500 personer vid utomhusarrangemang.

Det äldsta och största sverigefinska sommarevenemanget är Axevalla sommar som äger rum den 13–15 augusti med sedvanliga arrangemang. En första danskväll i Varpsund kommer enligt planerna att hållas under midsommaren och även karaokeevenemangen är så småningom på väg att komma igång.

Den traditionella finnkampen hålls i år på Stockholms Stadium 4-5 september.

Östersjöfestivalen som är en konsertserie inom klassisk musik på Berwaldhallen som Esa-Pekka Salonen startade 2003 äger rum den 9–18 september.

 

***

 

De svenska coronarestriktionerna lättades den 1 juni

 

det högsta tillåtna antalet deltagare inomhus höjdes från åtta till 50 sittplatser och vid utomhusarrangemang till 500 sittplatser. Detta gäller såväl idrott, kultur som andliga evenemang.

vid vissa idrottsevenemang som orientering och löpning höjdes det högsta antalet deltagare till 150 personer.

nöjesparker som Gröna Lund, Liseberg och djurparker får öppna sina portar igen och likaså olika marknader. På marknaderna är regeln 1 person/10 kvadratmeter och på nöjesparker och djurparker 1 person/20 kvadratmeter.

restaurangernas stängningstid sköts upp från 20.30 till 22.30.

i köpgalleriorna avskaffades maximigränsen på 500 besökande, men i affärerna tillåts endast 1 person/10 kvadratmeter.

resenärer från andra nordiska länder till Sverige behöver efter 1.6 inte längre visa upp något negativt covid-19-test.

rekommendationen om distansundervisning för högskolestuderande har slopats.