RS 22/19: Sverigefinska litteraturnyheter

De sverigefinska författarna har åter varit flitiga och de kommer att ge ut ett stort antal nya sverigefinska böcker under sommaren.

Susanna Alakoski skriver som bäst på en roman om sverigefinska kvinnor som har varit med om att bygga det moderna Sverige som anställda inom textilindustrin.

Serien börjar i 1900-talets Finland och slutar i dagens Sverige. Mödrar och döttrar i fyra generationer berättar sina egna historier.

Bomullsängeln som är den första boken i en serie om fyra delar kommer ut i augusti. Enligt förlaget Natur & Kultur är det fråga om en ambitiös bokserie som kommer att betraktas som ett av de viktigaste verken i dagens svenska romankonst.

Göteborgsförfattaren Leo Ylitalos nya roman Kuninkaan kellonsoittaja kommer ut i augusti. Romanen som är en samhällskritisk beskrivning av en invandrarförort i Göteborg innehåller bland annat en tragisk levnadshistoria som handlar om en yngling från Östra Finland.

Detta är Ylitalos tredje roman. Han debuterade med romanen Sururisti som kom ut 2016. Hans andra roman Banaanitalo kom ut 2017. Den handlar om unga finländare som på 1970-talet flyttade till Sverige för att söka arbete.

Författaren Jorma Keskitalo från Enköping håller som bäst på med att sammanställa av en antologi där sverigefinländarna berättar om sitt liv på orten.

Enköpingsborna kommer att få en bok där de själva berättar om sina liv i hemstaden och om hur det kommer sig att de hamnade i Enköping.

Boken kommer att vara tvåspråkig så även svensktalande läsare får ta del av sverigefinländarnas levnadshistorier.

Enköpings kommun stöder bokprojektet och revitaliserar på så sätt den finska kulturen.

Keskitalo uppmuntrar även nybörjare att berätta sin historia.

De har fortfarande ett antal veckor på sig. Boken beräknas att komma ut under hösten 2020.

Sverigefinska bok- och kulturmässan hålls för tionde gången i nuvarande form den 16 november i Finlandsinstitutet i Stockholm. Där presenterar Susanna Alakoski, Helena Kallio-Koski, Jorma Keskitalo, Leo Ylitalo, Nina Wähä och många andra sverigefinska författare sina verk. På mässan offentliggörs även vinnarna i en skrivartävling för barn och ungdomar.

Ytterligare information om programmet finns att läsa i tidningen Ruotsin Suomalainen under förhösten.