RS 22/19: Ajankohtaista ruosukirjallisuudesta

Ruotsinsuomalaiset kirjailijat ovat jälleen ahkeroineet ja kesän aikana markkinoille ilmestyy liuta uusia ruosukirjoja.

Susanna Alakoski kirjoittaa parhaillaan romaania ruotsinsuomalaisista naisista, jotka ovat rakentaneet modernia Ruotsia tekstiiliteollisuuden palveluksessa.
Sarja alkaa 1900-luvun Suomesta ja päättyy tämänpäivän Ruotsiin, äidit ja tyttäret neljässä polvessa kertovat tarinansa.

Neliosaisen kirjasarjan ensimmäinen osa Bomullsängeln tulee ulos elokuussa.
Kustantaja Natur & Kulturin mukaan kyseessä on kunnianhimoinen kirjasarja, jota tullaan pitämään aikakauden yhtenä Ruotsin romaanitaiteen tärkeimmistä teoksista.

Göteborgilaisen kirjailija Leo Ylitalon uusin romaani Kuningattaren kellonsoittaja ilmestyy elokuussa. Se on yhteiskuntakriittinen kuvaus Göteborgin maahanmuuttolähiöstä, itäsuomalaisen nuorukaisen traaginen kasvutarina osana kerrontaa.

Kyseessä on Ylitalon kolmas romaani. Hänen esikoisromaaninsa Sururisti julkaistiin 2016 ja 1970-luvulla Ruotsiin töihin muuttaneista nuorista suomalaisista kertova teos Banaanitalo vuonna 2017.

Enköpingiläinen kirjailija Jorma Keskitalo kokoaa parhaillaan paikkakuntansa ruotsinsuomalaisten elämäntarinoita antologiaksi.
Enköpingiläiset ovat saamassa kirjan, jossa he kertovat elämästään kotikaupungissaan ja millaisten vaiheiden kautta he ovat sinne tulleet.

Kirjasta tehdään kaksikielinen, joten myös ruotsinkieliset lukijat pääsevät osallisiksi ruotsinsuomalaisten elämäntarinoihin.
Enköpingin kunta tukee kirjahanketta, elvyttäen näin suomalaista kulttuuria.

Keskitalo rohkaisee myös aloittelijoita kertomaan oman tarinansa.
Aikaa on vielä muutama viikko, syksyllä on tarkoitus saada antologia painoon.

Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut järjestetään kymmenennen kerran nykymuodossaan marraskuun 16. päivänä Tukholman Suomen instituutissa. Siellä Susanna Alakoski, Helena Kallio-Koski, Jorma Keskitalo, Leo Ylitalo, Nina Wähä ja monet muut ruotsinsuomalaiset kirjailijat esittelevät teoksiaan. Lisäksi palkitaan lasten ja nuorten kirjoituskilpailun voittajat.
Lisätietoja messuohjelmasta Ruotsin Suomalainen-lehdestä alkusyksystä.