RS 22/10: KORONAKESÄ – TULEEKO SUOMALAISISTA MÖKKIHÖPERÖITÄ?

Koronaepidemia on laittanut suomalaisten kesälomasuunnitelmat uusiksi. Suomessa kyselyitä asiasta ovat tehneet muun muassa Yleisradio, Vakuutusyhtiö Tapiola sekä RadioMedia.

Kyselyjen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista sanoo koronaepidemian rajoittavan heidän kesälomasuunnitelmiaan.

Ne ovat menneet uusiksi erityisesti lapsiperheissä, joista neljä viidestä sanoo koronan rajoittaneen heidän lomasuunnitteluaan. Monen lomasuunnitelmiin kuuluneet ulkomaanmatkat ovat nyt jäissä. Suunnitelmiaan muuttaneista peräti puolet sanoo vähentäneensä ulkomaanmatkailua juuri tänä kesänä. Iso osa suomalaisista sanoo välttävänsä myös festivaaleja ja suuria yleisötapahtumia tänä kesänä. Noin joka kolmas sanoo vähentävänsä myös vierailuja turistikohteissa, museoissa ja huvipuistoissa.

Lomabudjetti muuttuu vähemmistöllä. Vain joka kolmas ilmoitti pienentävänsä kesälomabudjettiaan koronaepidemian vuoksi, yli puolet vastaajista sen sijaan ei aio supistaa budjettiaan.

Mökkilomasta tinkii vain 13 prosenttia vastaajista. Kesälomakauden trendi 2020 onkin, että kaukolomakohteiden sijasta mennäänkin kesämökille. Joka neljäs kyselyihin vastanneista kertoo ulkomaanmatkan vaihtuneen mökkeilyyn ja useampi kuin joka viides on vaihtanut ulkomaat matkailuun kotimaassa.

Osuuspankkiryhmä kertoi viime viikolla, että kesämökkien myynti on Suomessa vilkastunut. Loma-asunto koetaan turvalliseksi paikaksi viettää vapaa-aikaa. Suomi ottaa askelia takaisin mökkeilymaaksi.

Ruotsinsuomalaisten ykköskesälomakohde on tunnetusti Suomi, missä monella on kesämökki tai vanha sukupaikka odottamassa. Suomen hallituksen tämänhetkinen ohjeistus on, että loma- ja vapaa-ajanmatkoja ei toistaiseksi sallita. Ruotsinsuomalaisille hyvä uutinen on kuitenkin se, että Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä saavat vapaasti matkustaa Suomeen ja sieltä pois.