RS 2/19: Arja och Eino – Still going strong

Veteranerna är i farten. Den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest börjar i februari och sverigefinska Arja Saijonmaa är med i tävlingen. Hon har deltagit i uttagningen till den svenska och finska Eurovisionsschlagern sammanlagt fyra gånger.

I den svenska uttagningen till 1987 års Eurovisionsschlager sjöng hon Högt över havet och förlorade förstaplatsen med enda poäng.

Arjas låt 2019 är en känslofylld och melodisk sång med titeln Mina fyra årstider.

Arja deltar i den svenska uttagningen den 2 februari i Göteborg. Representanten för Sverige utses den 9 mars.

Arja Saijonmaa har en stor konstnärlig förmåga och hon har varit en framstående artist i närmare fem decennier, vilket i sig är en anmärkningsvärd prestation.

Hon har haft en mångsidig sångkarriär och har verkat i Sverige sedan slutet av 1970-talet. Hon har även uppträtt i filmer och TV-program. Hon har också fungerat som FN:s goodwillambassadör, ställt upp som kandidat till riksdagen och Europaparlamentet och skrivit böcker.

Arja är en energisk och outtröttlig artist som ständigt har nya projekt på gång.

En annan finländsk underhållningsartist med en lång karriär och massor av fart och energi är den mångsidige sångaren Eino Grön som inledde sin sångkarriär redan i slutet av 1950-talet.

I vår kommer Eino till Sverige på sin 80-årsjubileumsturné.

Hans skivinspelningar som Sä kuulut päivään jokaiseen, Tango d´amore, Kohtalon tango och många andra som är kända av hela finska folket har gjort Eino Grön till en av alla tiders viktigaste tolkare av den finska tangon.

Eino Grön berättar att finsk tango betraktas som exotisk ute i världen.

Utöver att den finska tangon har sin egen rytm är även drömvärlden där man rör sig i låtarna särartad. Grön påpekar också att finsk tango var en exportprodukt redan före dagens tangostjärnor.

Eino Grön är en i den ständigt växande skaran av seniorer som är i fin fysisk form och som vill fortsätta arbeta.

Enligt Eino är populariteten inte längre så viktig för honom, men han vill göra ett gott arbete och få ut sitt budskap hela vägen.

Allt är möjligt och återkommande träning är bra, säger den finska tangons energiske grand old man som ständigt har planer på nya uppträdanden.