RS 21/18: Sverigefinska sommarevenemang

Den sverigefinska sommaren med många evenemang pågår som bäst.
Årets första dansafton på Varpsunds stämningsfulla dansbana hålls den sista helgen i maj, dvs. 26.5. Finska föreningen i Bålsta har sedan 1980 arrangerat dans i Varpsund varje sommarlördag. Dansbanan som lockar till sig sverigefinländare från hela Mälardalen är belägen på en lugn, naturskön plats.

I år är det valår i Sverige med både riksdags-, landstings- och kommunalval i september.
Den första sverigefinska valdebatten inför 2018 års val äger rum i Stockholms sverigefinska skola lördagen den 26 maj kl. 14.00–16.00. Publiken får möta politiker från Stockholms stad och höra hur de vill utveckla minoritetsarbetet. Publiken har också möjlighet att ställa frågor till politikerna.

Det finländska Göteborg 1945–2018 är en utställning som invigs den 12 juni. Utställningen innehåller bilder, berättelser och intervjuer som skildrar livet för sverigefinländarna i Göteborg.
Utställningen kan ses på Emigranternas hus i Göteborg 12.06–30.09 måndag–fredag klockan 10–16.

I Värmland är sommaren som vackrast. Finnskogarna med sina museer är ett besöks- och semestermål som rekommenderas varmt för alla sverigefinländare.

Finnskogarnas kulturarv är mycket viktigt för sverigefinländarna. De drygt 50 000 skogsfinnarna som var finsktalande emigranter från Savolax och Norra Tavastland flyttade i början av 1800-talet till Värmland och drygt etthundra socknar i mellersta Sverige.

Sverigefinnarnas dag firas varje år den 24 februari till minne av Carl Axel Gottlunds födelse. Gottlund ägnade sig på 1800-talet åt att kartlägga skogsfinnarnas historia.

Den traditionella Finnstigens dag som skildrar skogsfinnarnas liv och historia arrangeras i Bredsjöns friluftsmuseum i Hällefors den 16 juni kl. 11–15.
De lokala sverigefinländarna i föreningen Finnstigen står för arrangemanget. I programmet finns bland annat musikalen Simon Finne, en friluftsgudstjänst och en föreläsning om Finnstigens historik.