RS 21/18: Ruosukesän tapahtumat vauhdissa

Ruotsinsuomalainen kesä tapahtumineen on päässyt vauhtiin.

Varpsundin tunnelmallisen kesätanssilavan avajaiset ovat toukokuun viimeisenä viikonloppuna 26.5. Bålstan suomalainen seura on järjestänyt lavalla tanssit joka kesälauantai vuodesta 1980 lähtien. Mälarinlaakson ruosukansan kesätanssikeidas sijaitsee rauhallisella, luonnonkauniilla paikalla.

Kuluva vuosi on Ruotsissa vaalivuosi, valtiopäivä- maakäräjä- ja kunnallisvaalit ovat syyskuussa.
Ensimmäinen ruotsinsuomalainen vaalipaneeli 2018 pidetään Tukholman Ruotsinsuomalaisella koululla lauantaina 26. toukokuuta klo 14.00–16.00. Yleisöllä on mahdollisuus tavata Tukholman kaupungin poliitikkoja ja kuulla miten he haluavat kehittää vähemmistötyötä sekä esittää kysymyksiä poliitikoille.

Det finländska Göteborg 1945–2018 on nimeltään näyttely, joka avataan 12. kesäkuuta. Näyttely sisältää Göteborgin ruotsinsuomalaisten elämästä kertovia kuvia, kertomuksia ja haastetteluja.
Näyttely on esillä Göteborgin Emigranternashusissa 12.06.–30.09. ma–pe klo 10–16.

Värmlannissa on kesä kauneimmillaan. Suomalaismetsät museoineen ovat jokaiselle ruotsinsuomalaiselle suositeltava tutustumis- ja kesämatkailukohde.

Suomalaismetsien kulttuuriperintö on ruotsinsuomalaisille erittäin tärkeä asia. 1800-luvun alussa Savosta ja Pohjois-Hämeestä muuttaneita suomen kieltä puhuvia metsäsuomalaisia asui Värmlannissa ja yli sadassa Keski-Ruotsin pitäjässä yhteensä yli 50 000 henkeä.

Ruotsinsuomalaisten päivää juhlitaan vuosittain 24. Helmikuuta metsäsuomalaisia 1800-luvulla tutkineen Kaarle Akseli Gottlundin syntymäpäivän muistoksi.

Metsäsuomalaisten elämästä ja historiasta kertovaa perinteistä Finnstigen-päivää vietetään Hälleforsin Bredsjön ulkoilmamuseolla 16. Kesäkuuta klo 11–15.
Tapahtuma järjestetään kokonaan ruotsinsuomalaisin voimin paikallisen Finnstigen-yhdistyksen toimesta. Ohjelmaan kuuluu muun muassa Simon Finne -musikaali, kansanlaulukirkko ja esitelmä Finnstigenin historiasta.