RS 21/21: Musiikin voimalla

Viime viikonloppuna tehtiin Euroviisujen historiaa, kun Suomen kappale sijoittui upeasti kuudenneksi.

Kuudes sija on Suomen toiseksi paras sijoitus Euroviisujen historiassa. Suomea edusti oululainen rock-yhtye Blind Channel kappaleella Dark Side, jonka esitys oli kuin suoraan rock-keikalta.

Laulukilpailun voitti italialainen Måneskin-yhtye, niin ikään keikkamaisella esityksellään.

Euroviisut järjestettiin keskellä koronapandemiaa onnistuneesti. Massatapahtumia voi järjestää turvallisesti nykyisessä tilanteessa.

Laulukilpailu välitti tv:n kautta miljoonille ihmisille, että paluu normaaliin on mahdollista.

Italian ja Suomen menestys kertoo siitä, miten kovasti ihmiset kaipaavat live-tapahtumia ja elävän musiikin pariin.

Musiikilla on valtava voima – myös silloin kun on kyse vähemmistökulttuurin ylläpitämisestä. Musiikki ja nimenomaan suomalainen musikki on tärkeässä osassa kaikissa ruotsinsuomalaisissa tapahtumissa.

Suomalainen musiikkikulttuuri sekä laulu- ja tanssiperinne ovat eläneet voimakkaina ruotsinsuomalaisten keskuudessa 1950-luvulta lähtien. Ruotsinsuomalainen tanssiperinne ja tanssi-illat ovat  jännittävä, omalaatuinen ja elinvoimainen kulttuuri-ilmiö, josta ei ole olemassa tieteellistä tutkimusta.

Tanssit ovat nyt koronasta johtuen tauolla, mutta ruotsinsuomalaiset yhtyeet harjoittelevat ahkerasti ja artistit pukkaavat uusia kappaleita tämän tästä. Erilaisia korona-ajan netti-karaokeryhmiä nousee kuin sieniä sateella, monissa niistä on tuhansia jäseniä.

Ruohonjuuritasolta nouseva omaehtoinen ruotsinsuomalaisen kulttuurin tuottaminen ja kulttuuritoiminta pitää vähemmistön elävänä ja sitä kannattaisi niin ruotsinsuomalaisten etujärjestöjen kuin valtiovallankin tukea.