RS 21/21: Med musikens kraft

Förra veckans Eurovision Song Contest var ur finsk synvinkel historisk eftersom Finlands låt placerade sig på en utmärkt sjätteplats.

Denna placering är Finlands genom tiderna näst bästa placering i tävlingen. Finland representerades av rockgruppen Blind Channel från Uleåborg med låten Dark Side. Gruppens framträdande var som direkt taget ur en rockturné.

Tävlingen vanns av den italienska gruppen Måneskin som också uppträdde på ett sätt som påminde om en livekonsert.

Eurovision Song Contest arrangerades på ett lyckat sätt mitt under coronapandemin.

Det är möjligt att anordna massevenemang på ett säkert sätt i dagens situation. Via tv:n kunde miljoner människor konstatera att en återgång till ett normalt liv är möjlig.

Italiens och Finlands framgångar visar att människorna längtar starkt efter livearrangemang och levande musik.

Musiken har en enorm kraft – även när det handlar om minoritetskulturen. Musiken och just den finska musiken spelar en viktig roll vid alla sverigefinska evenemang.

Den finska musikkulturen och sång- och danstraditionen har haft en stark ställning bland sverigefinländarna ända sedan 1950-talet. Sverigefinska danstraditioner och dansaftnar är ett spännande, annorlunda och livskraftigt kulturfenomen som inte har undersökts vetenskapligt.

Danstillställningarna är nu pausade på grund av coronapandemin, men de sverigefinska grupperna repeterar dock flitigt och ger hela tiden ut nya låtar. Nya nätkaraokegrupper dyker upp hela tiden under coronapandemin och många av dem har tusentals medlemmar.

En egen sverigefinsk kultur på egna villkor med rötterna på gräsrotsnivån och en egen kulturproduktion och kultur håller minoriteten levande. Såväl sverigefinska intresseorganisationer som den svenska statsmakten har all anledning att stödja denna verksamhet.