RS 20/18: Sverigefinska sommarevenemang

De sverigefinska sommararrangemangen pågår för fullt just nu. Den traditionella sommarfesten i Kolsva hålls för 64:e gången i Kolsva Park den 18–19 maj. I programmet finns bland annat kulturevenemang, dans och yxkastningstävling.

Mariestads traditionella dans- och musikfestival äger rum den 18–20 maj. Danslärare Antti Törmänen står för undervisningen. Dragplåster vid kvällsdansen på Karlsholme Folkets Park den 19 maj är Kaija Lustila och orkestern Rubiini.

Varpsunds dansbana i Håbo har i årtionden lockat till sig danssugna sverigefinländare från Stockholm och hela Mälardalen.
Varpsunds sommarsäsong invigs den sista helgen i maj. För underhållningen på lördagsdansen 26.5 klockan 20:00–00:30 står Jaska & Tino.

Friluftsmuseet Finnstigen som skildrar skogsfinnarnas liv och historia öppnades för 35 år sedan i Bredsjö i Hällefors. Museet drivs av Föreningen Finnstigen som har många lokala sverigefinländare bland sina medlemmar.
Den traditionella Finnstigens dag firas på friluftsmuseet den 16 juni klockan 11–15 bland annat med musikalen Simon Finne, folkmusikkyrka och en föreläsning om Finnstigens historia.

Finländarna är en viktig del av Sveriges historia. De första anteckningarna i svenska historieböcker om sverigefinländarna är från början av 1200-talet och är således närmare tusen år gamla.
På 1600- och 1800-talet var Stockholm en mycket viktig plats för finländarna. På den tiden begravdes finländarna på Katarina kyrkogård där det också finns en minnessten som är uppförd till minne av de tidiga nybyggarna.
Varje sommar hålls en minnesceremoni i Katarina kyrka till minne av sverigefinländarnas historia som sträcker sig århundraden tillbaka. I år hålls minnesceremonin söndagen den 3 juni klockan 15:00. Ceremonin börjar med nedläggning av blommor vid minnesstenen och fortsätter därefter med en minnesstund och kaffeservering i kyrkan.