RS 20/18: Ruotsinsuomalainen kesä on käynnissä

Ruotsinsuomalaiset kesätapahtumat ovat käynnissä. Kolsvan perinteikkäät kesäjuhlat järjestetään 64. kerran Kolsvan Parkilla 18.–19.5. perinteisin menoin, ohjelmassa muun muassa kulttuuriesityksiä, tanssia ja kirveenheittokilpailu.

Mariestadin perinteinen tanssi-ja musiikkifestivaali on vuorossa 18.–20. toukokuuta. Tanssinopettajana toimii Antti Törmänen ja Karlsholmen Folkets Parkin 19.5. iltatanssien vetonaula on Kaija Lustila ja Rubiini-orkesteri.

Varpsundin kesätanssilava Håbossa on palvellut Tukholman ja koko Mälarinlaakson alueen tanssinjanoista ruosukansaa jo vuosikymmenien ajan.
Varpsundin kesäkauden avajaiset ovat tänä vuonna toukokuun viimeisenä viikonloppuna 26.5. Lauantai-illan tansseissa klo 20.00–00.30 viihdyttävät Jaska & Tino.

Metsäsuomalaisten elämästä ja historiasta kertova ulkoilmamuseo Finnstigen on toiminut jo 35 vuoden ajan Hälleforsin Bredsjössä. Museon toiminnasta vastaa paikallisten ruotsinsuomalaisten vetämä Finnstigen-yhdistys.
Perinteistä Finnstigen-päivää vietetään ulkoilmamuseolla 16. Kesäkuuta klo 11–15, ohjelmassa muun muassa Simon Finne -musikaali, kansanlaulukirkko ja esitelmä Finnstigenin historiasta.

Suomalaiset ovat tärkeä osa Ruotsin historiaa. Ensimmäiset ruotsinsuomalaisia koskevat merkinnät löytyvät Ruotsin historian kirjoista ja 1200-luvun alkupuolelta eli lähes tuhannen vuoden takaa.
1600–1800 -luvuilla Tukholman Katarinan kirkko oli suomalaisille erittäin tärkeä paikka. Siihen aikaan suomalaiset haudattiin Katarinan kirkkomaahan, ja sen laidalla seisoo varhaisten raivaajien kunniaksi pystytetty muistokivi.

Katarinan kirkossa järjestetään joka kesä vuosisatojen taakse ulottuvaa ruotsinsuomalaista historiaa kunnioittava muistotilaisuus. Tänä vuonna tilaisuus järjestetään sunnuntaina 3. kesäkuuta klo 15.00. Tilaisuus alkaa kukkien laskulla muistokivelle ja minkä jälkeen muistohetki ja kahvitarjoilu kirkossa.