RS 20/16: Pohjolan päämiehet Amerikan raitilla

Pohjoismaiden poliittiset johtajat tapasivat viime viikon perjantaina Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman jo toisen kerran. Samanlainen tapaaminen järjestettiin edellisen kerran vuoden 2013 syksyllä, kun Obama teki ensivierailun Tukholmaan.

Huippukokous Washingtonissa oli jatkoa Tukholmassa pidetylle kokoukselle. Vierailun ykkösasiana olivat turvallisuuskysymykset Itämeren alueella. Asialistalla olivat myös maahanmuutto, terrorismi ja ilmastonmuutos.
Molemmat tapaamiset ovat ilmaus Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen aidosti hyvistä suhteista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti perjantaina Valkoisessa talossa Yhdysvaltoja sitoutumisesta Euroopan turvallisuuteen.
Hän sanoi, että tilanne on kiristynyt Itämeren alueella ja Pohjois-Euroopassa. Niinistön mukaan riskien pienentämiseksi tarvitaan vuoropuhelua Venäjän kanssa. Hän sanoi myös Suomen olevan ylpeä pitkäaikaisesta ja tiiviistä ystävyydestä Yhdysvaltojen kanssa.

Niinistö esitti myös, että Suomi voisi järjestää arktisen alueen maiden huippukokouksen, johon kutsutaan myös Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit.
Suomesta tulee arktisen neuvoston puheenjohtajamaa huhtikuussa 2017.

Presidentti Barack Obama arvostaa suuresti pohjoismaista yhteiskuntamallia ja hän lausui tämän äänen vierailun yhteydessä.
Obama on eroava presidentti. Yhdysvalloissa on menossa presidentinvaalit ja tammikuussa 2017 Valkoisen talon isännyyden ottaa haltuunsa joko demokraattien tai republikaanien hallinto.
Pohjoismaat aikovat jatkaa ja ylläpitää hyviä ja lämpimiä suhteita Valkoiseen taloon myös sen jälkeen kun uusi presidentti on astunut virkaansa.

Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja ja Islanti ovat kokonaisuutena enemmän kuin mitä voisivat yksittäisinä valtioina saavuttaa.
Virallinen neuvottelupäivä ja yhteinen iltajuhla vahvistivat suhteita tavalla, johon Suomen tai Ruotsin ei yksin olisi helppo yltää.
Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen yhteisen huippukokouksen tärkein anti olikin presidentti Niinistön mukaan se, että se lähensi Pohjoismaita.
Pohjoismaat tekivät poikkeuksellista yhteistoimintaa tekemällä yhteisvierailun ja esittämällä yhteisiä näkemyksiä.

Eurooppaa uhkaavat monet kriisit, ja Pohjolan viisi kansanvaltaista hyvinvointivaltiota joutuvatkin tulevaisuudessa lisäämään yhteistyötä yhä useammalla yhteiskunnan alueella.