RS 33/20: Koulut alkavat – Suomeen riskimaista palaava voi joutua pakkokaranteeniin

Koulutyö käynnistyi eilen keskiviikkona lähes kaikissa Suomen peruskouluissa. Myös Suomen ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja aikuislukiot käynnistävät lukukautensa näinä päivinä. Suomen kouluvuosi päättyy 5. kesäkuuta 2021.

Suomessa koulutyö aloitetaan paikkailemalla oppilaiden hyvinvointiin ja oppimiseen keväällä tulleita aukkoja. Kun koronavirus iski Suomeen, kaikki Suomen koulut suljettiin 17. maaliskuuta ja siirryttiin etäopetukseen.
Koulut avattiin vasta 14. toukokuuta. Tämä aiheutti oppilaille oppimisvajeen, jota yritetään nyt syksyllä kuroa umpeen.

Suomen koulut ovat odottaneet ohjeita, miten opetus tulisi tämänhetkisessä pandemiatilanteessa järjestää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja opetusministeriö julkaisivat omat suosituksensa vasta viime viikolla, eikä kaikkia ohjeistuksia ole vielä saatu.

Tällä hetkellä isoin kysymys on ensi viikolla mahdollisesti annettava maskisuositus. Koulujen onneksi Suomen koronaohjeet ovat pitkälti samankaltaisia kuin keväällä.

THL tiukensi vielä viime viikon lauantaina ohjeita: Töihin tai kouluun ei Suomessa voi mennä, jos palaa matkustusrajoitusmaista, kuten esimerkiksi Ruotsista. Muun muassa Baltian maat sekä Tanska, Norja ja Saksa eivät ole Suomen koronakaranteenilistalla.

Mikäli karanteeniohjeita ei noudateta, tartuntatautiviranomainen voi määrätä henkilön viralliseen karanteeniin. Näin on toimittu esimerkiksi Turussa.

Suomessa tärkein muutos on lapsia koskeva suositus: kouluun, esiopetukseen tai päiväkotiin ei saa mennä, jos takana on matka matkustusrajoitusten kohteena olevaan maahan. Perusopetuksessa tulee karanteenitapauksissa soveltaa erityisiä opetusjärjestelyjä.

 

***

 

Ruotsissa koulut alkavat maanantaina

Ruotsissa esikoulut ja peruskoulut ovat olleet auki normaalisti myös koronavirusepidemian aikana.
Kansanterveysviranomainen Folkhälsomyndigheten päätti sulkea ja siirtää etäopetuksen piiriin Ruotsin kaikki lukiot, yliopistot, korkeakoulut ja aikuiskoulut 18. maaliskuuta, ne saatiin avata vasta 15. kesäkuuta.

Koulujen syyslukukausi Ruotsissa alkaa maanantaina 17. elokuuta. Vanhempia kehotetaan jättämään lapsensa koulun ulko-ovelle ja välttämään koulun sisätiloja.
Lukioissa suunnitellaan koulupäivän alkamisen sekä lounasaikojen porrastamista ja ollaan huolissaan lukiolaisten koulumatkoista julkisessa liikenteessä ruuhka-aikoina. Uppsalassa lukiolaisia on kehotettu käyttämään polkupyörää koulumatkoilla.