RS 20/22: Sverigefinska sommarevenemang

Den sverigefinska konsten blommar upp under sommaren. Suomiart, som är en förening för sverigefinska bildkonstnärer som grundades för 46 år sedan, inviger sin sommarutställning 2022 den 3 juni på Galleri Cupido i Gamla stan i Stockholm. Utställningen består av 17 konstnärers verk och den är öppen till den 12 juni. I vår tidnings evenemangspalt finns tips om andra aktuella konstutställningar.

Travfolkets stora glädjefest Elitloppet (27–29.5) är ett av Stockholms största idrottsevenemang. Solvalla fylls av 50 000 travintresserade åskådare av vilka många är finländare. Elitloppet är en av världens mest ansedda travtävlingar dit man varje år bjuder in världens 16 bästa varmblodshästar.

Över 20 000 löpare fyller åter gatorna i Stockholms centrum under Stockholm Maraton lördagen den 4 juni. Ungefär en fjärdedel av deltagarna kommer från Finland, så det är fråga om ett stort finskt idrottsevenemang. De medföljande supportrarna och stödtrupperna som har rest till Stockholm med löparna bidrar också till de blåvita färgerna inne i staden och längs banan.

Tangomusiken är fylld av känslor. När sommaren kommer beger sig tangokungligheterna ut på dansbanorna igen. Den finske tangokungen Erkki Räsänen och orkestern Blue Notes underhåller och bjuder upp sverigefinländarna till dans på Olofströms körfestival 20–21.5. Ytterligare information om det här och andra heta sommarevenemang finns att läsa inne i vår tidning.