RS 20/21: KESÄLLÄ SUOMEEN?

Kesäloma lähestyy ja monet ruotsinsuomalaiset suunnittelevat Suomen matkaa. Toiveet ovat korkealla, varsinkin kun monilta jäi koronaepidemian takia  viime kesänä Suomen matka tekemättä.

Tosin monet odottavat yhä matkanvarausten kanssa, koska Suomen ja Ruotsin välisen matkailun matkustussäännöt koskien kesä-, heinä- ja elokuuta eivät ole vielä selvillä.

Tällä hetkellä kaikki laiva- ja lentoyhtiöt vaativat Suomeen matkustavilta negatiivisen koronatestin. Viking Line, Tallink Silja, Wasaline ja Finnair vaativat matkustajiltaan enintään 72 tuntia vanhan negatiivisen koronatestituloksen.

Kaikki yhtiöt hyväksyvät lisäksi lääkärintodistuksen sairastetusta koronasta.

Ruotsista Tornion kautta Suomeen matkustavat ohjataan pakolliseen terveystarkastukseen. Lapin aluehallintoviraston päätöksen taustalla on Pohjois-Ruotsin huonontunut koronatilanne. Tarkastukseen ei joudu, jos esittää negatiivisen koronatestitodistuksen tai todistuksen sairastetusta koronasta.

Tornion pakolliset terveystarkastukset eivät koske alle 13-vuotiaita eikä kuljetusalan ammattilaisia. Työn vuoksi rajan säännöllisesti ylittäviltä vaaditaan uusi koronatesti viikon välein. Säännöt ovat voimassa toukokuun loppuun saakka.

Suomen kansalaisella on perustuslain suoma oikeus matkustaa Suomeen ja Suomesta pois. Jos ei ole Suomen kansalainen, niin perheasiat, häät, hautajaiset ja sairastapaukset oikeuttavat maahanpääsyyn, samoin kiinteistön, asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistaminen.

Suomesta saa matkustaa Ruotsiin vapaasti, mutta kaikilta yli 18-vuotiailta vaaditaan enintään kaksi vuorokautta vanha todistus negatiivisesta testistä.

Todistusta ei tarvita, jos on Ruotsin kansalainen, asuu täällä pysyvästi tai maahantuloon on pakottava perhesyy.