RS 20/20: Finländarna har insett sina rättigheter vid gränsen Haparanda-Torneå

Förra helgen var gränstrafiken i Torneå mer än tredubbel jämfört med helgen innan. Sammanlagt 7 260 personer passerade gränsen mellan fredag och söndag medan motsvarande siffra veckan innan var 2 100. I siffran ingår såväl de som lämnade Finland som de som reste in i Finland.

I fredags var det en liten kö på gränsen mellan Haparanda och Torneå. FOTO: HANNELE KENTTÄ

Orsaken är uppenbar: finländarna har fått information om sina rättigheter. Förra veckan skrev finska medier om finska medborgares grundlagsskyddade rätt att passera landets gränser, dvs. att lämna Finland och att komma in i landet även under de nuvarande undantagsförhållandena.

Gränsbevakningen kan inte hindra människor från att ta sig över gränsen och Finlands regering kan inte heller förbjuda det. Om finska medborgare har tvingats att vända vid gränsen är det fråga om ett lagbrott.

Antalet personer som har passerat gränsen är fortfarande bara en bråkdel av situationen före coronapandemin som resulterade i införandet av inre gränskontroll mellan Finland och Sverige den 13 mars. Dessförinnan passerade ca 38 000 personer gränsen varje dygn.

Den ökande gränstrafiken väcker stor oro inom Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt. Läkarna vädjar till människorna om att de ska överväga saken noga innan de tar sig över till andra sidan gränsen för att handla i Sverige.

Det finns tecken på att de som bor i gränsområdet har tröttnat på att följa rekommendationerna. Sjukvårdsdistriktet meddelar att man inte vill begränsa människornas liv, men att det finns stor oro för ett ökat antal sjukdomsfall. Antalet sjukdomsfall i förhållande till befolkningsmängden är störst just i Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt.

Finlands regering har börjat lätta på restriktionerna eftersom sjukdomssituationen har blivit bättre. Enligt regeringens nya hybridstrategi satsar man på att testa, isolera och behandla människor samtidigt som man stegvis avvecklar restriktioner och öppnar upp ekonomin.

Avsikten är att dra ner på de omfattande restriktionerna som gäller hela samhället och att satsa mer på åtgärder på individnivå.

Detta förutsätter att medborgarna tar ett större ansvar för sitt eget agerande, att de behåller skyddsavståndet och att de gör allt som står i deras makt för att förhindra att sjukdomen sprids.

***

De finska grundskolorna öppnar idag

En del av den finska regeringens restriktioner avvecklas den 14 maj. Landets alla grundskolor öppnar idag och hålls öppna under de veckor som är kvar av vårterminen. Det blir dock inte något firande vid skolavslutningen.

När det gäller restriktionerna i gränstrafiken tillåter man arbetsresor och annan nödvändig trafik över gränserna mot Schengenområdet från den 14 maj.

Landets restauranger öppnas successivt från juni månads början och gränsen för sammankomster höjs till 50 personer. Offentliga tillställningar med över 500 deltagare är förbjudna till och med den 31 juli.