RS 20/19: Ruosukesässä tapahtuu

Ruotsinsuomalainen kesä on käynnissä. Olofströmin perinteiset kuorofestivaalit ovat vuorossa 30.5.-1.6., niiden ohjelmaan kuuluu kuorojen esitysten lisäksi suomalaisten huippuesiintyjien konsertteja.

Mariestadin Tanssi- ja musiikkifestivaaleja 6.-9. kesäkuuta tähdittää Suomen vuoden 2016 tangokuningas Marco Lundberg yhdessä Liekki-orkesterin kanssa, ja tunnetut tanssin ammattilaiset kurssittavat ruotsinsuomalaista tanssikansaa.

5 Folk Festival järjestetään kesä- ja heinäkuussa Tukholman Kungsträdgårdenissa 6.6., 27.6. ja 4.7.
Ruotsinsuomalainen tanssitaiteilija Matti Alenius toimii tapahtuman taiteellisena vastaavana ja luvassa on monipuolista kulttuuriohjelmaa, jossa Ruotsin viisi kansallista vähemmistöä ovat edustettuina.

Ravikansan suurtapahtuma Elitloppet Solvallassa (24.-26.5) on jälleen ovella. 50 000 ravihevosten ystävää kokoontuu Solvallaan, monet heistä suomalaisia. Tapahtumalla on kunniakkaat suomalaisperinteet: vuosina 2001 ja 2002 ruotsinsuomalaisen Jori Turjan valmentama ori Varenne ravasi kilpailun voittoon.
Tänä vuonna Timo Nurmoksen valmentama ori Readly Express ja Petri Salmelan valmentama ori Makethemaker ovat voittajasuosikkeja.

Tukholman maraton juostaan jälleen lauantaina 1. kesäkuuta. Yli 20 000 juoksijaa valloittaa kaupungin keskustan. Neljäsosa kisaan osallistujista tulee Suomesta, ja heidän mukanaan saapuu runsaslukuinen kannattajoukko.
Tuhannet suomalaiset juoksijat ja fanit pitävät huolen siitä, että maratonreitin varrella näkyy runsaasti sinivalkoista väriä.