RS 2/23: UUSI VUOSI – UUDET LAIT
Vuodenvaihteessa Ruotsissa astui jälleen voimaan joukko uusia lakeja ja asetuksia. Monilla niistä on suora vaikutus ihmisten arkielämään.
Kissanomistajen, joiden kissa on yli neljä kuukautta, mutta alle 15 vuotta vanha pitää rekisteröidä kissansa Maatalousviraston kissarekisteriin.
Kissat on myös ID-merkittävä – samalla tavalla kuten koirat – korvamerkinnän tai mikrochip-sirun avulla. Eläinlääkärit saavat paljon lisätöitä, sillä merkitsemättömiä kissoja on Ruotsissa paljon.
Ruotsin väestö ikääntyy, ja tähän haasteeseen pyritään vastaamaan kahdella lakimuutoksella: työntekijöillä on mahdollisuus jatkaa työssä 69 ikävuoteen saakka, ja yli 65-vuotiaat voivat saada jopa 22% alennuksen työtulojen verotukseen.
Ympäristönmuutoksen tuomat haasteet heijastuvat myös uusissa laeissa. Aurinkopaneelien osto- ja asennuskustannuksien verovähennys nousee 15%:sta 20:een prosenttiin.
Bensiinin ja dieselin energiaveroa lasketaan 1. tammikuuta alkaen kolmen vuoden ajaksi 80 äyriä litraa kohden, mikä on hyvä uutinen autoileville kotitalouksille.
Energian verotus nousee yhdeksän prosenttia. Momsin kanssa sähkövero on 49,0 äyriä kilowattituntia kohden, mikä vastaa 65 kruunua kuukaudessa, jos omakotitalon sähkönkulutus on 20 000 kilowattituntia kuukaudessa.
Se mikä ruotsinsuomalaisia talonomistajia huolettaa on sähkön korkea hinta. Loppuvuodesta 2022 kilowattitunnin hinta nousi ennätyslukemiin koko maassa. Joulukuun ennätyssuuri sähkölasku, joka tammikuun alussa on jo kolahtanut monen postiluukusta onkin tullut talonomistajille todellisena shokkina.
Ruotsin talouden suuri kuva on se, että inflaatio laukkaa lähes 10% vauhtia ja asuntolainojen korot ovat ennätyskorkealla. Kuluttajahintojen roima nousu varsinkin peruselintarvikkeiden osalta on etenkin lapsiperheille ja eläkeläisille vakava ongelma. Tilanne voi pitkittyessään voi johtaa köyhyyden ja syrjäymisen lisääntymiseen.