RS 2/21: Rokotukset etenevät toivottua hitaammin

Suomi ja Ruotsi aloittivat koronavirusrokotukset 27. Joulukuuta yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Päämääränä on rokottaa koko väestö. Kun riittävän suuri osa väestöstä on saanut rokotuksen, normaaliin elämään voidaan palata.

Rokotukset ovat lähteneet käyntiin toivottua hitaammin, koska rokotteita on saatu valmistajalta odotettua vähemmän. Suomen pääministeri
Sanna Marin lähetti maanantaina Euroopan Unionin komission puheenjohtajalle kirjeen, jossa vaaditaan EU:ta jakamaan koronarokotteita nopeammin.

Suomessa oli tämän viikon alussa rokotettu reilu 50 000 ihmistä ja Ruotsissa noin 80 000. Pisimmälle maailmassa on ennättänyt Israel, joka ilmoitti viime viikolla, että yli miljoona maan yhdeksästä miljoonasta asukkaasta on rokotettu. Rokotusvauhti Israelissa on 150 000 henkilöä päivässä. Yhdysvalloissa reilu yhdeksän miljoonaa ihmistä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen, mutta kun USA:ssa on yli 300 miljoonaa asukasta, tulee operaatio viemään aikaa.

Suomessa ja Ruotsissa rokotuksissa käytetään parhaillaan Pfizerin ja Biontechin rokotusta, joka valmistetaan Pfizerin lääketehtaalla Belgiassa. Euroopan lääkevirasto (EMA) antoi 6. tammikuuta myyntiluvan yhdysvaltalaisen Modernan koronarokotteelle, joka on käytössä USA:n massarokotuksissa. Modernan rokotetta on tulossa Suomeen ja Ruotsiin pieni, muutaman tuhannen annoksen erä tammikuun aikana.

Kolmas ajankohtainen rokote on Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokote, joka on hyväksytty ja käytössä Britanniassa.
Euroopan lääkevirasto sai tiistaina AstraZenecan myyntilupahakemuksen EU-alueella. EMA:n uskotaan hyväksyvän AstraZenecan rokotteen lähipäivinä.

AstraZenecan rokote ei vaadi syväjäädytystä kuten Pfizerin ja Modernan rokotteet, vaan säilyy hyvin jääkaappilämpötilassa. Erikoisjärjestelyjä lämpötilan suhteen ei tarvita eli rokotusta voidaan jakaa rokotuspisteisiin kaikkialle ja massarokottaminen nopeutuu.

Astra-Zeneca alkoi valmistaa rokotetta jo loppukesästä, eli sitä on valmiina varastossa. Suomen osuus EU:n yhteishankinnasta on 3,7 miljoonaa ja Ruotsin 6 miljoonaa rokoteannosta. Mikäli AstraZenecan rokote saa EMA:n hyväksynnän ja tulee saataville lähiaikoina, nopeutuu koko kansan rokotusoperaatio tuntuvasti.

Suomi ja Ruotsi saavat rokotteensa Euroopan Unionin yhteishankinnan kautta. EU:n komissio on tilannut Oxford-AstraZenecan rokotetta 300 miljoonaa annosta, Pfizer-Bioctechin rokotetta 200 miljoonaa annosta ja Modernan rokotusta 80 miljoona annosta. Rokotteet jaetaan tasapuolisesti EU-jäsenmaihin asukasluvun perusteella, ja rokotteet ovat samanaikaisesti kaikkien jäsenmaiden saatavilla.