RS 19/18: Försommarens finska evenemang

Travfolkets stora glädjefest Elitloppet (25–27.5) står åter för dörren. Elitloppet är en av världens mest prestigefyllda travtävlingar. Läktarna på
Solvalla kommer fylls av 50 000 traventusiaster av vilka många är finländare.

Åren 2001 och 2002 vanns Elitloppet av den italienske hingsten Varenne vars sverigefinske tränare Jori Turja då var verksam i Italien. Sedan dess har ingen häst med finsk tränare eller ägare vunnit Elitloppet.

Allas ögon riktas nu mot den 5-åriga valacken Pastore Pob som ägs till hälften av travtränare Kari Lähdekorpi och som hade full kontroll över varje meter av förra helgens Finlandia-Ajo och därför fick en plats i Elitloppet.

Årets Stockholm Marathon äger rum lördagen den 2 juni. Drygt 20 000 löpare fyller då stadens centrala gator. En fjärdedel av deltagarna i 40:e omgången av Stockholm Marathon kommer från Finland vilket gör tävlingen till ett stort finskt idrottsevenemang. Löparna kommer att ha med sig ett stort antal funktionärer, supportrar och stödtrupper som ser till att de blåvita färgerna är väl representerade längs banan.

Många sverigefinländare kommer också att delta i loppet. Boråsbon Pekka Ahola har sprungit alla de 39 loppen hittills och är med även den här gången.

Ett stort antal sverigefinska evenemang äger rum under maj månad. Den kommande helgen 10–12.5 har turen kommit till Olofströms körfestival. Sverigefinska körer uppträder och på torsdag kväll 10.5 hålls en kyrkokonsert i Jämshögs kyrka. På fredag ​​kväll den 11 maj uppträder orkestern Blue Notes och ett antal schlagerartister från Finland vid en underhållningskonsert i Olofströms Folkets Hus.

Vid tangokarnevalen i Norrtälje fredagen den 11 maj håller blåsorkestern Tervakaupungin puhaltajat från Uleåborg en konsert (Rodenskolan kl. 16.00) varefter programmet fortsätter i tangons tecken i form av tangouppträdanden, tangokurs och dans till levande orkester.

I Finland fyller Mors dag 100 år den 13 maj. I Botkyrka äger 100-årsfirandet av Mors dag rum i Hågelbyparken. Vid evenemanget som börjar klockan 13.00 kan familjens minsta ägna sig åt hinderlöpning med käpphäst och barnteater. För lite äldre familjemedlemmar finns stövelkastning, ridning och mölkkyspel. För mödrarna finns rosor, kaffe och tårta samt Ari Haatainens dragspelmusik.
Allsången leds av Antti Naukkarinen och Matti Alenius ska locka mödrarna upp till dans.

Den traditionella sommarfesten i Kolsva ordnas för 64:e gången i Kolsva Park 18–19.5 med ett program där allmänheten utöver dans och kulturella programpunkter även kan delta i en yxkastningstävling. Ett annat traditionellt sverigefinskt evenemang är dans- och musikfestivalen i Mariestad 18–20 maj med Kaija Lustila och orkestern Rubiini som dragplåster vid kvällsdansen i Karlsholme Folkets Park den 19 maj.