RS 19/18: Alkukesän suomalaistapahtumia

Ravikansan riemujuhla Elitloppet (25.–27.5.) on jälleen ovella. Kyseessä on yksi maailman arvostetuimmista ravikilpailuista. Solvallan täyttää 50 000 ravihevosista innostunutta katsojaa, monet heistä suomalaisia.

Vuosina 2001 ja 2002 ruotsinsuomalaisen, tuolloin Italiassa vaikuttaneen Jori Turjan valmentama italialaisori Varenne ravasi kilpailun voittoon.
Sen jälkeen yksikään suomalaisvalmennuksessa tai -omistuksessa oleva hevonen ei ole voittanut Elitloppetia.

Katseet kääntyvät nyt ravivalmentaja Kari Lähdekorven puoliksi omistamaan 5-vuotiaaseen ruunaan nimeltä Pastore Pob, joka hallitsi Finlandia-ajon jokaista metriä viime viikonloppuna ja tuli valituksi Elitloppetiin.

Tukholman maraton juostaan jälleen lauantaina 3. kesäkuuta. Yli 20 000 juoksijaa valloittaa kaupungin keskustan. Neljäsosa Tukholman 40. maratonin osallistujista tulee Suomesta, eli kyseessä on suuri suomalainen urheilutapahtuma. Suomesta saapuu kilpailijoiden mukana runsaasti toimitsijoita sekä kannattaja- ja tukijoukkoja, ja he pitävät huolen siitä, että maratonreitin varrella näkyy runsaasti sinivalkoista väriä.

Ruotsinsuomalaisia on maratonilla mukana iso joukko. Boråsilainen Pekka Ahola on juossut kaikki tähän mennessä järjestetyt 39 maratonia ja on mukana nytkin.

Toukokuussa kukoistavat ruotsinsuomalaiset tapahtumat . Tulevana viikonloppuna 10.–12.5. vuorossa ovat jälleen Olofströmin kuorofestivaalit. Ruotsinsuomalaiset kuorot esiintyvät, torstai-iltana 10.5. kuullaan kirkkokonsertti Jämshögin kirkossa ja perjantai-iltana 11.5. viihdekonsertti Olofströmin Folkets Husissa, esiintyjinä Blue Notes -orkesteri ja ja joukko iskelmätähtiä Suomesta.

Norrtäljen tangokarnevaaleissa perjantaina 11. toukokuuta konsertoi Tervakaupungin Puhaltajat Oulusta (klo 16.00, Rodenskolan), jonka jälkeen seuraa ohjelmaa tangon merkeissä: tangotanssiesityksiä, tangotanssikurssi ja tanssimusiikkia elävän orkesterin tahdissa.

Suomen äitienpäivä täyttää 100 vuotta 13. toukokuuta, ja silloin Botkyrkan Hågelbyparkissa järjestetään Suomen äidit 100 vuotta -juhla. Klo 13.00 alkavassa tapahtumassa on tarjolla keppihevosesteratsastusta ja lasten teatteria perheen nuorimmille, isommille saappaanheittoa, ratsastusta ja mölkkyä. Äideille ruusuja, kahvia ja kakkua ja Ari Haataisen harmonikkamusiikkia.
Antti Naukkarinen vetää yhteislaulua ja Matti Alenius tanssittaa äitejä.

Kolsvan perinteikkäät kesäjuhlat järjestetään 64. kerran Kolsvan Parkilla 18.–19.5. perinteisin menoin, ja yleisölle tarjotaan tanssin ja kulttuuriesitysten lisäksi myös kirveenheittokilpailu. Perinteinen ruotsinsuomalainen tapahtuma on myös Mariestadin tanssi-ja musiikkifestivaali 18.–20. toukokuuta, vetonaulana Kaija Lustila ja Rubiini-orkesteri Karlsholmen Folkets Parkin iltatansseissa 19.5.