RS 19/17: Försommaren bjuder på trav, tango och maraton

Elitloppshelgen 26–28.5 är en jubelfest för travfolket och ett av Storstockholms största årliga sportevenemang. Läktarna på Solvalla travbana fylls då av 50 000 entusiastiska travfantaster, många av dem från Finland.

Elitloppet är ett av världens mest prestigefyllda travlopp dit man varje år bjuder in 16 av världens bästa fullblodshästar.
Förstapriset är en pott på tre miljoner kronor.

Den kanske mest intressanta hästen i årets lopp är hingsten D.D.’s Hitman som tränas av Petri Puro som har sitt stall i Halland och som ägs av Reima Kuisla. Förra helgen knockade D.D.’s Hitman sina motståndare i Finlandiatravet på Vermo travbana där han sprang ett nytt banrekord. Petri Puro är känd i svenska travtränarkretsar som en mycket professionell tränare. Hästens skötare är Heli Myllymaa från Finland.

Ingen finsk häst har hittills vunnit Elitloppet om man bortser från åren 2001 och 2002 då tävlingen vanns av den franska hingsten Varenne som tränades av sverigefinländaren Jori Turja som på den tiden var verksam i Italien.

I år kan situationen komma att förändras för D.D.’s Hitman är Elitloppets heta finska namn. I finalen på söndag kväll kan vi således få se underverk när denne hingst som älskar att vinna kommer upp i maximal fart.

Årets Stockholm Marathon äger rum på lördag den 3 juni då mer än 20 000 löpare tar över stadens centrum. En fjärdedel av deltagarna i den 39:e omgången av Stockholm Marathon kommer från Finland, vilket gör tävlingen till ett stort finskt idrottsevenemang.
De blåvita färgerna stärks ytterligare av alla funktionärer, supportrar och stödtrupper som följer med de tävlande från Finland.

Sverigefinländarna är väl representerade i loppet. Pekka Ahola från Borås har deltagit i alla 38 lopp hittills och han kommer att delta även i år.
Pekka som är i fin form inför loppet tränar inte på gym utan har skaffat sin goda grundkondition genom hårt skogsarbete.

Tango är musik som är fylld av känslor. Den är en viktig del av den kärva men ibland så eldiga finska folksjälen. Den är också en viktig del av vårt nationella kulturarv.
I början av sommaren är även tangokungligheterna ute på resande fot. Tangodrottningen Susanna Heikki och tangokungen Erkki Räsänen ger en konsert i Olofström tillsammans med Danny Lipsanen 26.5.
Tangoprinsessan Nina Åkerman och tangoprinsen Mika Lappalainen uppträder i en gemensam konsert i Sigtuna den 4 juni.
Mer information om sommarens heta sverigefinska tangoarrangemang finns att läsa inne i tidningen.