RS 19/17: Alkukesä tarjoaa ravia, tangoa ja maratonia

Elitloppet-viikonloppu (26.–28.5.) on ravikansan riemujuhla ja yksi Suur-Tukholman suurimmista jokavuotisista urheilutapahtumista, kun Solvallan täyttää 50 000 ravihevosista innostunutta katsojaa, monet heistä suomalaisia.

Kyseessä on yksi maailman arvostetuimmista ravikilpailuista, johon kutsutaan vuosittain 16 maailman parasta lämminverihevosta.
Ykköspalkintona on kolmen miljoonan kruunun rahapotti.

Tänä vuonna Elitloppetin ehkä mielenkiintoisin hevonen on Hallannissa tallia pitävän Petri Puron valmentama ja Reima Kuislan omistama ori D.D.´s Hitman, joka tyrmäsi vastustajansa Finlandia-ajossa ja pisti Vermon rataennätyksen uusiksi viime viikonloppuna. Petri Puro tunnetaan Ruotsin ravivalmennuspiireissä kovan tason ammattilaisena. Hevosen hoitajana toimii suomalainen Laura Myllymaa.

Yksikään suomalainen hevonen ei ole vielä tähän mennessä voittanut Elitloppetia, jollei oteta huomioon vuosia 2001 ja 2002, kun ruotsinsuomalaisen, tuolloin Italiassa vaikuttaneen Jori Turjan valmentama ranskalaisori Varenne ravasi kilpailun voittoon.

Tänä vuonna asiaan voi tulla muutos. D.D.´s Hitman on Elitloppetin kuuma suomalaisnimi. Sunnuntai-illan finaalissa voidaan siis nähdä ihmeitä, kun voittamista rakastava ori pääsee parhaaseen vauhtiinsa.

Tukholman maraton juostaan jälleen lauantaina 3. kesäkuuta, ja yli 20 000 juoksijaa valloittaa kaupungin keskustan. Neljäsosa Tukholman 39. maratonin osallistujista tulee Suomesta, mistä johtuen kilpailu on suuri suomalainen urheilutapahtuma.
Sinivalkoista väriä tuovat lisää niin kaupungille kuin maratonreitin varrelle Suomesta kilpailijoiden mukana matkanneet toimitsijat sekä kannattaja- ja tukijoukot.

Ruotsinsuomalaiset ovat maratonilla hyvin edustettuna. Boråsilainen Pekka Ahola on juossut kaikki tähän mennessä järjestetyt 38 maratonia ja on mukana tänäkin vuonna.
Hyvässä juoksukunnossa oleva Pekka ei käy kuntosaleilla. Hän on hankkinut peruskuntonsa tekemällä metsätöitä.

Tango on täynnä tunteita. Se on olennainen osa jäyhää, mutta joskus niin tulista suomalaista kansansielua. Se on myös tärkeä osa meidän kansallista kulttuuriperintöämme.

Kesän kynnyksellä tangokuninkaalliset ovat liikkeellä. Tangokuningatar Susanna Heikki ja tangokuningas Erkki Räsänen konsertoivat yhdessä Dannyn kanssa Olofströmissä 26.5.
Tangoprinsessa Nina Åkerman ja tangoprinssi Mika Lappalainen esiintyvät yhteiskonsertissa Sigtunassa 4. kesäkuuta.
Lisätietoja kesän kuumista ruotsinsuomalaisista tangotapahtumista lehden sisäsivuilla.