RS 19/22: Sverigefinska sommarevenemang 2022

Det är dags för de första sverigefinska sommarevenemangen. Först ut är ett mässarrangemang i Göteborg nästa vecka.

Huvudarrangör för den Sverigefinska företags- och servicemässan som hålls lördagen den 14 maj är närradiostation Radio Eka i Göteborg. Mässan hålls i lokalerna för den sverigefinska dansföreningen Saanko Luvan på adressen Färgfabriksgatan 9, Göteborg.

På plats finns ett dussintal sverigefinska företag som marknadsför sina produkter.

Olofströms traditionella körfestival hålls den 20–21 maj.

Arrangemanget inleds med festivaldans i Olofströms Folkets Hus på fredag kväll den 20 maj. Körerna övar och uppträder lördagen den 21 maj. Arrangemanget avslutas med Blue Notes-orkesterns 40-årsjubileumskonsert Sinisiä säveliä (Blå toner). Solister på konserten är Erkki Räsänen och 12 andra välkända finska schlagersångare. Orkestern leds av Markku Könttä.

Den 12–14 augusti är det dags för det största sverigefinska sommarevenemanget Axevalla sommar. I programmet finns mångsidigt kulturellt utbud i form av konst, musik och litteratur. Även musikgäster från Finland uppträder.

Vid kvällsdansen på Axevallas moar spelar Juha Hautaluoma och hans orkester Tähtivyö som lämnar de österbottniska slättmarkerna för att underhålla det sverigefinska festivalfolket med sentimental finsk tango.