RS 19/21: Önskekonserten Puhelinlangat laulaa

Snart är det åter dags för önskekonserten Puhelinlangat laulaa. Fredagen den 4 juni klockan 17.00–20.00 har sverigefinländarna möjlighet att önska musik och skicka hälsningar till sina vänner och släktingar i Finland och Sverige. Programmet som leds av Soili Huokuna och Ismo Waronen sänds på Sveriges radios kanal P2 (P6 i Stockholm).

Önskekonserten som är döpt efter Katri Helenas hitlåt Puhelinlangat laulaa är ett av finska Yle:s äldsta och mest klassiska program. I Finland sändes programmet första gången 1972.

Den första gemensamma önskekonserten mellan Yle och Sveriges Radio sändes i Sverige på självständighetsdagen 1980. Den gemensamma sändningen firade 40-årsjubileum i december 2020.

Du kan få dina hälsningar framförda genom att maila till puhelinlangat@sverigesradio.se. Uppge ditt namn, telefonnummer och skivönskemål i meddelandet.

Axevalla sommar är sverigefinländarnas största och mest klassiska sommarevenemang som hölls första gången år 1985. Evenemanget befäste snabbt sin ställning som ett välkänt och erkänt sommarevenemang inom kulturen.

I programmet har det ända från början ingått såväl dans, musik som teater på ett liknande sätt som i det finska evenemanget Orivesi Sommar som man har haft som förebild.

Även i år hålls Axevalla sommar det tredje veckoslutet i augusti med ett traditionellt program, i huvudsak som utomhusarrangemang.

Den traditionella Sverigefinska bok- och kulturmässan med många besökare och ett omfattande program hålls den 13 november på Finlandsinstitutet i Stockholm. Sverigefinska författare presenterar sina nya verk, årets sverigefinska konstnär offentliggörs och man håller ett forskarseminarium som i år handlar om litteraturen från Tornedalen.

Programmet för Axevalla sommar och bokmässan publiceras under den närmaste tiden i tidningen Ruotsin Suomalainen.