RS 18/17: Maaottelu lähestyy

Suomen kansa rakastaa yleisurheilua. Lajilla on Suomessa ja Ruotsissa vahvat perinteet. Yleisurheilun Timanttiliiga, jossa maailman huiput ottavat mittaa toisistaan, käynnistyy huomenna (5.5.) Dohassa. Siellä Tero Pitkämäki ja kumppanit avaavat kisakautensa.
Timanttiliigan kilpailuja käydään pitkin kesää viikoittain ja finaalitapahtumat ovat elo-syyskuun vaihteessa Zurichissa ja Brysselissä.

Yleisurheilijoiden kesä on kiireinen. Kalevan kisat heinäkuun lopussa, yleisurheilun MM-kisat Lontoossa 4.–13. elokuuta ja perinteinen Suomi-Ruotsi –maaottelu, tänä vuonna Tukholman Stadionilla 2.–3. syyskuuta pitävät urheilijat työllistettyinä.

Keihäänheitto on aina ollut suomalaisten vahva laji. Tästä kertovat yleisurheilun vuosittaiset ranking-listat, joissa maailman parhaiden keihäänheittäjien listalla keikkuu jatkuvasti monta suomalaista.
Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat tämän hetken kovimmat suomalaisnimet lajissa.

Suomalaisilla on keihäänheitossa kunniakkaat perinteet. Lontoon 1948 olympiakisojen keihäskuningas oli Tapio Rautavaara. Pauli Nevala voitti olympiakultaa Meksikossa 1968 ja Arto Härkönen Los Angelesin kisoissa 1984. Seppo Räty heitti MM-kultaa Roomassa 1987 ja on voittanut kolme olympiamitalia. Tapio Korjus kiskaisi olympiakultaa Soulissa 1988 ja Aki Parviainen heitti MM-kultaa 1999 ja 2001.

Suomesta löytyy myös kovia keihäsnaisia. Tiina Lillak oli ensimmäinen naisten MM-kisojen keihään maailmanmestari Helsingin kisoissa 1983 ja heitti hopeaa Los Angelesin olympialaissa 1984. Heli Rantanen voitti keihäsfinaalin ja olympiakultaa Atlantan olympialaisissa 1996.

Historia on historiaa, ja Suomesta on tulossa uusia nuoria naisia ja miehiä, keihäänheittäjiä ja muita yleisurheilukykyjä, kuten esimerkiksi Minna Nikkanen, Wilma Murto ja Kristiina Mäkelä.
Suomen ja Ruotsin yleisurheilun nuoret kyvyt esittäytyvät ja ottavat mittaa toisistaan syyskuun alussa Tukholman Stadionilla. Kahden naapurimaan välinen eliittitason yleisurheilumaaottelu herättää aina ruosukansan urheilutunteet.

Ruotsinsuomalaiset urheilijat ovat myös mukana kisassa. Yksi heistä on kiekonheittäjä Daniel Ståhl.
Sujuvasti suomea puhuva Daniel on kotonaan niin Suomessa kuin Ruotsissakin, kuuluu lajinsa maailmanhuippuihin ja on Ruotsin mitalitoivo Lontoon MM-kisoissa.