RS 18/17: Finnkampen närmar sig

Det finska folket älskar friidrott.
Friidrotten har starka traditioner i både Finland och Sverige. Friidrottens Diamantliga där de bästa i världen mäter sig mot varandra startar i Doha i morgon 5.5. Tero Pitkämäki och många andra kommer då att inleda sin tävlingssäsong.
Diamantligans tävlingar pågår vecka efter vecka under sommaren. Finaltävlingarna äger rum i Zürich och Bryssel i månadsskiftet augusti-september.

Friidrottarna har bråda tider under sommaren. Finska mästerskapen Kalevaspelen i slutet av juli, friidrotts-VM i London 4–13 augusti och den traditionella Finnkampen på Stockholms stadion 2–3 september kommer att hålla friidrottarna fullt sysselsatta.

Spjutkastning har alltid varit en stark finsk gren. Detta framgår tydligt av de årliga rankinglistorna där många finländare är med bland världens bästa spjutkastare.
Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen är just nu de hetaste finska namnen i denna gren.

Finländarna har ärofulla traditioner i spjutkastning. I London-OS 1948 hette spjutkungen Tapio Rautavaara. Pauli Nevala vann OS-guld i Mexiko 1968 och Arto Härkönen i Los Angeles 1984. Seppo Räty kastade hem VM-guldet i Rom 1987 och han har också vunnit tre OS-medaljer. Tapio Korjus vann OS-guld i Seoul 1988 och Aki Parviainen kastade hem VM-guldet 1999 och 2001.

Finland har även haft många duktiga kvinnliga spjutkastare. Tiina Lillak var den första kvinnliga spjutkastaren som 1983 vann VM för damer i Helsingfors. Hon fick sedan en silvermedalj vid OS i Los Angeles 1984. Heli Rantanen vann spjutfinalen och OS-guldet i Atlanta 1996.

Allt detta är i dag historia, men även i dag har Finland många lovande talanger av båda könen inom såväl spjutkastning som annan friidrott, till exempel, Minna Nikkanen, Wilma Murto och Kristiina Mäkelä.
De unga friidrottstalangerna från Finland och Sverige presenterar sig och tävlar mot varandra på Stockholms stadion i början av september. En friidrottstävling på elitnivå mellan våra två grannländer väcker alltid starka känslor bland sverigefinländarna.

Även sverigefinska idrottare kommer att delta i landskampen. En av dem är diskuskastaren Daniel Ståhl.
Daniel som talar flytande finska känner sig hemma i både Finland och i Sverige. Han tillhör världseliten i sin gren och är Sveriges medaljhopp i VM i London.