RS 18/16: Intresset för konst är stort bland sverigefinländarna

Bildkonsten är ett område inom den sverigefinska kulturen som har återhämtat sig starkt under de senaste åren. Intresset för konsten ökar och verksamheten inom den gemensamma organisationen är livlig.

Sverigefinska bildkonstnärernas förening, dvs. Suomiart, firar 40-årsjubileum nästa år. Föreningen anordnar utställningar, kurser, resor och andra kulturevenemang.
Dess syfte är att skapa och utveckla den finländska kulturen i Sverige och att lyfta fram sverigefinsk konst och sverigefinska konstnärer.

Föreningen har ungefär tvåhundra medlemmar med finsk bakgrund, bland annat målare, skulptörer, fotografer, keramiker, textilkonstnärer, grafiska formgivare och glaskonstnärer. De har ett eget galleri i Sverige och de strävar efter att leva på sin konstnärliga verksamhet.
Flera har också rönt internationella framgångar.

Tillsammans med tidningen Ruotsin Suomalainen anordnar Suomiart varje år en tävling där man utser årets konstnär. Deltagandet är öppet för alla sverigefinska konstnärer i Sverige.

Konstutställningar som hålls i Finland under sommaren är en viktig verksamhetsform för Suomiart och har också blivit populära bland allmänheten.

Ett annat återkommande evenemang är Suomiarts årliga konstutställning med försäljning av konst. Årets utställning hålls lördagen den 7 maj klockan 11–20 i tidningen Ruotsin Suomalainens lokaler på Brännkyrkagatan 66 på Södermalm i Stockholm.
Vännerna av konst och kultur är hjärtligt välkomna!