RS 18/22: 10-vuotisjuhlintaa

Ruotsinsuomalaisilla on jälleen juhlavuosi meneillään. Tänä vuonna tulee nimittäin kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun kun Ruotsin Akatemia teki päätöksen siitä, että ruotsinsuomalaisten päivä 24. helmikuuta merkitään Ruotsin almanakkaan viralliseksi juhlapäiväksi.

Pyöreän kympin juhlia vietetään ensi viikonloppuna myös Gävlessä.

Lauantaina 7. toukokuuta Gävlen  konserttitalossa juhlitaan sitä, että kunta on kuulunut suomen kielen hallintoalueeseen 10 vuotta.

Tilaisuus alkaa klo 12.00 koko perheen ohjelmalla, mukana muun muassa Raimondo-klovni. Klo 17.00 käydään kirjallisuuskeskustelu, jota vetävät ruotsinsuomalaiset kirjailijat Milka Hakkarainen ja Maarit Turtiainen. Sen jälkeen kuullaan juhlapuheita ja Ari Haataisen harmonikkataidetta. Päivän päättää Arja Saijonmaan juhlakonsertti klo 19–20. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja kahvitarjoilu on järjestetty.

Karlskogassa hallintoalueen 10-vuotisjuhlatapahtuma on 11. kesäkuuta klo 10–15. Juhlapaikka on Karlskogan tori. Torilla on toimintaa koko päivän, mm. veikkauskävely, luentoja, Pressan katti ja pomppulinna lapsille ja Valto Savolaisen musisointia aikuisille sekä paljon muuta mukavaa.

Monet muutkin kunnat suunnittelevat parhaillaan hallintoalueen 10-vuotisjuhlia. Norrtäljen kunnan suomalaiset syntymäpäiväjuhlat järjestettiin järjestettiin jo 26. helmikuuta Rimbon kulttuurinäyttämöllä, Satumaa-Sagolandet -tangoesityksen, kahvin ja ruotsinsuomalaisten leivoksen höystäminä.