RS 18/21: Palkitaan myös ruotsinsuomalaisia äitejä

Tulevana sunnuntaina 9. toukokuuta vietetään Suomen äitienpäivää.
Hyvin monet ruotsinsuomalaiset seuraavat tämän juhlapäivän vietossa Suomen kalenteria. Ruotsin kalenterissa äitienpäivä on merkitty toukokuun viimeiselle sunnuntaille. Suomessa äitienpäivä on myös liputuspäivä.

Suomen tasavallan presidentti myöntää vuosittain kunniamerkkejä ansioituneille äideille. Tänäkin vuonna 35 suomalaista äitiä saa Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Äitienpäivän kunniamerkit jaetaan Suomessa tänä vuonna 75. kerran.

Ruotsinsuomalaisille äideille ei näitä kunniamerkkejä ole tähän mennessä myönnetty, mutta kasvatustyössä ansioituneita suomalaisäitejä löytyy tältäkin puolen lahtea suuri joukko.

Suomen ritarikuntien merkkejä on silloin tällöin myönnetty myös ruotsinsuomalaisille erilaisista ansioista Suomen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien yhteydessä.

Voisi olla harkinnan arvoinen asia, että ruotsinsuomalaiset etujärjestöt tekisivät esityksiä Suomen ritarikunnille myös ruotsinsuomalaisten äitien palkitsemisesta kunniamerkeillä.