RS 18/21: Även sverigefinska mödrar förtjänar utmärkelsetecken

I Finland firar man mors dag nu på söndag den 9 maj. En stor del av sverigefinnarna firar denna högtidsdag enligt den finska kalendern. I Sverige firar man mors dag den sista söndagen i maj. I Finland är mors dag också en flaggdag.

Finlands president delar varje år ut utmärkelsetecken till ett antal förtjänstfulla mödrar. Även i år får 35 finska mödrar en medalj av l klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden som ett erkännande för sitt betydelsefulla arbete som uppfostrare. Dessa utmärkelsetecken delas ut i Finland för 75:e året i rad.

Sverigefinska mödrar har hittills inte tilldelats något av dessa utmärkelsetecken, men även på den här sidan av Östersjön finns ett stort antal mödrar som har uppfostrat sina barn på ett förtjänstfullt sätt.

Även sverigefinnar har då och då tilldelats finska ordenstecken för sina förtjänster i samband med firandet av Finlands självständighetsdag.

De sverigefinska intresseorganisationerna borde överväga möjligheten att föreslå för finska riddarordnar att även sverigefinska mödrar ska premieras med utmärkelsetecken.