RS 17/18: Uusia ruosukirjoja

Ruotsinsuomalaiset kirjailijat ovat ahkeria puurtajia, ja niinpä markkinoille pullahtaa jälleen lähiaikoina monta uutuuskirjaa.

Susanna Alakoski kirjoittaa parhaillaan romaanisarjaa tekstiilityöntekijöistä, naisista jotka ovat rakentaneet modernia Ruotsia tekstiiliteollisuuden parissa.
Aihe nousee ruotsinsuomalaisten arkitodellisuudesta, naisten työstä tekstiiliteollisuuden palveluksessa.
Äidit ja tyttäret neljässä polvessa Suomessa ja Ruotsissa kertovat tarinansa. Luvassa on neljän kirjan sarja, ja ensimmäinen teos ilmestyy syksyllä 2019. Kustantaja Natur & Kulturin mukaan kyseessä on erittäin kunnianhimoinen kirjasarja, jota tullaan pitämään yhtenä Ruotsin romaanitaiteen tärkeimmistä teoksista meidän aikanamme.

Asko Sahlberg jatkaa kirja vuodessa -tahtiaan. Syyskuussa on määrä ilmestyä aikalaisromaani Haudallasi, Adriana, jossa luvataan armotonta yhteiskunnan läpivalaisua.
Sahlbergin uutuus on yhtä aikaa rikosromaani ja rakkaustarina, jossa on mukana aimo annos yhteiskuntakritiikkiä.
Kirjailija kuvaa yhteiskunnan epäkohtia sellaisina kuin ne näkee. Göteborgin maisemiin sijoittuvan synkän katsauksen henkilögalleriassa on mukana myös ruotsinsuomalaisia.

Göteborgiin sijoittuu myös kirjailija Leo Ylitalon seuraava teos, keväällä 2019 ilmestyvä Kuningattaren Kellonsoittaja.
Kyseessä on Ylitalon kolmas romaani. Hänen esikoisromaaninsa Sururisti julkaistiin 2016 ja1970-luvulla Ruotsiin töihin muuttaneista nuorista suomalaisista kertova teos Banaanitalo vuonna 2017.

Suomen tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Antti Tuuri julkisti syksyllä 2016 Ruotsiin työvoimasiirtolaisiksi muuttaneista suomalaisista kertovan romaanin nimeltä Tangopojat.
Tuuri kirjoittaa parhaillaan teokselle jatko-osaa, jossa käsitellään muun muassa ruotsinsuomalaisten kouluoloja 1970-luvulla.

Jorma Keskitalolta on tulossa syksyksi kaksi romaania, Maire Niittylältä ilmestyy tarina-ja novellikokoelma, Kaino Ranénin Karjalan kannas-sarjan kolmas osa ilmestyy, Marja Räihä julkaisee uuden runokirjan, ja sekä Asko Sole että Erkki Vittaniemi julkistavat uuden runokirjan.

Yllä mainitut kirjailijat ovat yleisön tavattavissa ja esittelevät uudet kirjansa 10. marraskuuta Tukholman Suomen instituutissa pidettävillä Ruotsinsuomalaisilla kirja- ja kulttuurimessuilla.