RS 17/18: Nya sverigefinska böcker

De sverigefinska författarna är mycket produktiva och flera nya böcker är snart ute på marknaden.

Susanna Alakoski skriver som bäst på en romanserie om textilarbetare, kvinnor inom textilindustrin som har varit med och byggt upp det moderna Sverige.
Temat bygger på det sverigefinska vardagslivet och kvinnors arbete inom textilindustrin.
Fyra generationer av mödrar och döttrar i Finland och Sverige berättar sin historia. Serien kommer att bestå av fyra böcker av vilka den första kommer ut under hösten 2019. Enligt förlaget Natur & Kultur som ger ut serien är det fråga om en mycket ambitiös bokserie som kommer att bli en av den svenska romankonstens viktigaste verk under vår tid.

Asko Sahlberg fortsätter att ge ut en bok om året. Hans nutidsroman Haudallasi Adriana som kommer ut i september innehåller en skoningslös genomlysning av vårt samhälle.
Sahlbergs roman är både en kriminalroman och en kärlekshistoria med kraftig samhällskritik.
Författaren beskriver samhällets baksidor som han ser dem. I persongalleriet för den dystra skildringen av Göteborgslandskapet ingår även ett antal sverigefinländare.

Göteborg är likaså platsen för händelserna i författaren Leo Ylitalos nya roman Kuningattaren Kellonsoittaja som kommer ut under våren 2019.
Boken är Ylitalos tredje roman. Hans första roman Sururisti kom ut 2016 och romanen Banaanitalo som skildrar livet för unga finländare som flyttade till Sverige på 1970-talet kom ut 2017.

Antti Tuuri som är en av Finlands mest kända författare gav under hösten 2016 ut romanen Tangopojat som skildrar finska arbetskraftsinvandrare i Sverige.
Tuuri arbetar som bäst med en fortsättningsdel på boken där han bland annat behandlar sverigefinländarnas skolförhållanden på 1970-talet.

Jorma Keskitalo ger under hösten ut två romaner, Maire Niittylä ger ut en samling berättelser och noveller, Kaino Ranén ger ut den tredje delen av sin romanserie Karjalan kannas och Marja Räihä ger ut en ny diktbok. Även Asko Sole och Erkki Vittaniemi ger ut var sin diktbok.

Alla dessa författare möter publiken och presenterar sina nya böcker vid Sverigefinska bokmässan i Finlandshuset i Stockholm den 10 november.