RS 17/17: Veteraanit sen tekivät

Tänään 27. huhtikuuta suomalaiset viettävät kansallista veteraanipäivää.
Päivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan koko kansan juhlana sotaveteraanien kunniaksi. Kansallinen veteraanipäivä on erittäin ajankohtainen tänäänkin, eikä vain siksi, että itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Tapahtuma muistuttaa meitä niistä valtavista uhrauksista, jotka sotiemme veteraanisukupolvet joutuivat antamaan, jotta Suomen kansan vapaus ja itsenäisyys saataisiin säilytettyä.
Näin he loivat pohjan modernille, kansanvaltaan ja hyvinvointivaltion ideaan perustuvalle pohjoismaiselle yhteiskunnalle, joka on niin vahva, että levottomatkaan ajat eivät sitä kykene horjuttamaan.

Suomessa päivä on liputuspäivä, ja sen ohjelmaan kuuluvat valtakunnallinen pääjuhla ja iso joukko paikallisia juhlatilaisuuksia. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 itsenäisen Suomen täyttäessä 70 vuotta.
Ajankohdaksi Suomen hallitus valitsi Lapin sodan päättymisen vuosipäivän sen johdosta, että silloin aseet vaikenivat ja toinen maailmansota päättyi Suomen osalta.
Veteraanipäivän nimeäminen oli valtiovallan tunnustus maan itsenäisyyden puolustajille.

Ruotsissa kansallisen veteraanipäivän juhla on pidetty vuosittain Tukholman Suomen suurlähetystössä.
Suomen Sotaveteraaniliiton Ruotsin piiri ja Sotainvalidien veljesliiton Ruotsin piiri ovat yhä toiminnassa, mutta rivit harvenevat, kun jäsenistön keski-ikä on jo yli 90 vuotta.

Suomi ja Ruotsi valmistautuvat vapun viettoon. Vappu on kevään tulon, ylioppilaiden ja työväen juhla. Ylioppilaiden juhlapäivänä vapun juhlinta aloitettiin Ruotsissa, mistä se levisi Suomeen.
Ylioppilaslakki on tämän juhlan näkyvin tunnus molemmissa maissa. Vapunviettoon ovat perinteisesti kuuluneet myös työväenpuolueiden järjestämät vappumarssit ja puhetilaisuudet.
Suomen ja Ruotsin valkolakkiset ja vappumarssilaiset juhlivat vappua hyvin samanlaisin menoin. Vapun perinne yhdistää Suomen ja Ruotsin kansoja.

Vapusta alkaa myös ruotsinsuomalainen kesä. Vappuviikonloppu tarjoaakin monta mielenkiintoista tapahtumaa: presidentti Tarja Halonen vierailee Tukholmassa tänään torstaina osallistuen Suomen ja Ruotsin suhteita koskevaan keskustelutilaisuuteen(ABF-talo, klo 16.00).
Tämän vuoden Kaisa Vilhuinen -palkinnonjakotilaisuusjärjestetään Märstassa 28. huhtikuuta (Kulturlänken, klo 14.00).
Nuorisotapahtuma Finntastic on tänä vuonna sekä Göteborgissa (Oceanen, 28.4.) että Tukholmassa (Tukholman Suomen instituutti, 29.4.).
Göteborgissa vapputunnelmaa nostavat Göteborgin suomalaiset yritys- ja palvelumessut (29.4.) Tarkemmat tiedot edellä mainituista löytyvät lehden ilmoitussivuilta.