RS 17/24: Tylyt terveiset 18 000 ruotsinsuomalaiselle eläkeläiselle – Suomi lopettaa kansaneläkkeiden maksun Ruotsiin
Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra ilmoitti viime viikolla, että Suomi lopettaa kansaneläkkeiden maksun ulkomailla asuville. Päätös on osa Suomen hallituksen miljardien eurojen leikkaus- ja veronkiristyspakettia.
Päätös astuu voimaan 1.1.2025 ja se koskee noin 25 000 kansaneläkkeen saajaa, joista suurin osa eli 18 000 asuu Ruotsissa. Päätös koskee vain kansaneläkkeitä, ei työeläkkeitä.
Suomen hallitus perustelee säästöjä EU-tuomioistuimen päätöksellä vuodelta 2017, jota Ruotsi on noudattanut viime vuoden alusta alkaen.
EU-tuomioistuin tulkitsee, että Ruotsin takuueläke on osa minimitoimeentuloa, jota maksetaan vain maksajamaassa asuville.
Nyt Suomen hallitus sanoo, että kansaneläke on samanlainen eläke kuin yllä mainittu takuueläke. Tällä perusteella Suomen hallitus päätti viime viikolla, että kansaneläkettä maksetaan ensi vuoden alusta lähtien vain Suomessa asuville.
Ruotsinsuomalaiset ovat voineet hakea kansaneläkettä Suomen Kansaneläkelaitoksesta. Ehtona eläkkeen saamiselle on ollut, että hakija on asunut Suomessa vähintään kolme vuotta 16 vuotta täytettyään.
Kansaeläkkeen suuruus määräytyy työeläkkeen mukaan. Kansaneläkettä saavista ruotsinsuomalaisista 17 500 saa vanhuuseläkettä ja 500 työkyvyttömyyseläkettä. Ruotsiin maksettava kansaneläke on keskimäärin noin 130 euroa kuussa kansaneläkkeensaajaa kohden.
Perinteisesti kansaneläke on ollut etuus, jolla tuetaan ikääntyneitä, joiden työeläke jää pieneksi tai joilla ei ole työeläkettä ollenkaan.
Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi ne tänä päivänä eläkeiässä olevat ruotsinsuomalaiset naiset, jotka ovat nuoruudessaan joutuneet toimimaan monia vuosia kotiäiteinä.
Suomen hallituksen päätös on kylmä ja sydämetön, koska se iskee kipeällä tavalla heikoimmassa asemassa oleviin ikääntyneisiin eläkeläisiin, joilla on kaikkein pienimmät eläketulot.
Ruosueläkeläiset tarvitsevat nyt apua, tukea ja neuvoja. Ruotsinsuomalaisten järjestöjen on syytä selvittää miten Suomen kansaneläkkeen menettävät eläkeläiset saisivat jatkossa Ruotsista korvaavan tuen esimerkiksi asuntotuen tai takuueläkkeen muodossa.