RS 17/22: Suomen dramaattinen historia
Suomen kansan kiehtova tarina alkoi jo noin 10 000 vuotta sitten, kun varhaiset esi-isämme astelivat perääntyvän jään paljastamille karuille, merestä nouseville rannoille.
Karu pohjoinen luonto muokkasi vuosituhansien kuluessa suomalaisen sisukkaan, itsepäisen ja luonnonläheisen kansanluonteen.
Itsenäisen Suomen valtion syntyminen joulukuussa 1917 oli dramaattinen historiallinen tapahtuma. Venäjällä tapahtui vallankumous. Suomalaiset käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja julistautuivat itsenäisiksi 6.12.1917.
Nuoren tasavallan itsenäisyys oli veitsenterällä toisessa maailmansodassa 1939–45. Lähes 700 000 suomalaista osallistui taisteluihin, monet heistä kaatuivat, sadattuhannet vammautuivat vaikeasti. 70 000 pikkulasta lähettiin sodan jaloista turvaan Ruotsiin. Itsenäisyys saatiin nipin napin ja suurin uhrauksin säilytettyä.
Toisessa maailmansodassa Suomi menetti Neuvostoliitolle Karjalan ja joutui järjestämään asuinsijan 450 000 karjalaiselle evakolle. Siirtoväki joutui itse raivaamaan lähes 100 000 uudistilaa, usein asumattomiin korpiin.
1960 ja -70-luvuilla koettiin Suomea koetteli massatyöttömyys. Seurauksena oli Ruotsiin suuntaunut valtava työvoimamuutto, joka tyhjensi Suomen maaseudun.
Suomen myrskyisiin vaiheisiin kuuluu myös Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991 ja sitä seurannut idänkaupan romahtaminen ja lama.
Seurasi nopea länsiorientoituminen, ja sekä Suomi että Ruotsi liittyivät Euroopan unionin jäseniksi vuonna 1995.
Kevät 2022 on jälleen ollut Euroopassa kuohuvaa aikaa. Suomen ja Ruotsin päättäjät käyvät parhaillaan tarkkaa punnintaa siitä, miten kansakunnan edut ja itsenäisyys parhaiten turvataan muuttuneissa olosuhteissa.