RS 17/21: Miten käy ruotsinsuomalaisten kesätapahtumien?

Kesätapahtumien järjestäjät elättelevät nyt toivoa valoisasta kesästä. Ilmassa on toiveikkuutta ensimmäistä kertaa yli 14 kuukauteen.

Tapahtumajärjestäjien keskuudessa uskotaan ennen kaikkea loppukesän ulkoilmatapahtumiin. Toki kaikki riippuu koronatilanteesta: jos tautitilanne pahenee kesällä selvästi, myös tapahtumat ovat uhattuna.

Suomessa kulttuuriministeri Anneli Saarikko (kesk.) kertoi viime viikolla, että ulkotiloissa kahden metrin turvavälivelvoite poistetaan näillä näkymin kesäkuussa.

Suomen kesätapahtumista esimerkiksi Pori Jazz on määrä järjestää 9.–17. heinäkuuta. Tarkempia ohjeita koskien suurempia yleisötapahtumia odotetaan vielä, ja esimerkiksi Pori Jazzissa suunnitellaan sarjaa pienempiä konsertteja. Suomen kesäteattereissa uskotaan teatterikauden onnistumiseen ja heinäkuun näytösten markkinointi on käynnissä. Näyttää myös siltä, että Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest pystytään järjestämään Tampereella elokuun lopussa. Sen sijaan Seinäjoen tangomarkkinat on tältä vuodelta peruttu ja järjestetään seuraavan kerran kesällä 2022.

Ruotsissa monet kesäfestivaalit on peruttu, koska Kansanterveysviranomaisen ohjeita rajoitushelpotuksista odotetaan yhä. Myös suositut huvipuistot Gröna Lund ja Liseberg ovat joutuneet lykkäämään avajaisiaan, koska Ruotsin hallitus on ilmoittanut, että rajoituksia helpotetaan aikaisintaan 17. toukokuuta.

Ruotsinsuomalaiset kesätapahtumat, kuten Mariestadin tanssifestivaali, Olofströmin kuorofestivaali, Kolsvan kesäjuhlat ja lähes kaikki muutkin alkukesän tapahtumat on peruttu. Axevallan kesä, suurin ja perinteisin ruotsin- suomalainen kesätapahtuma, aiotaan kuitenkin järjestää elokuun kolmantena viikonloppuna. Tapahtuma järjestetään perinteisin menoin ja pääosin ulkoilmatapahtumana. Lisätietoja oh- jelmasta lähiviikkojen Ruotsin Suomalaisessa.