RS 17/21: Hur går det för de sverigefinska sommarevenemangen?

Arrangörerna av olika sommarevenemang hoppas nu på att situationen ljusnar i sommar. Hoppet spirar första gången på över 14 månader.

Arrangörerna tror framför allt på möjligheten att ordna utomhusarrangemang i slutet av sommaren. Allt beror dock på coronasituationen, för om den förvärras påtagligt under sommaren är även arrangemangen hotade.

I Finland meddelade kulturminister Anneli Saarikko (C) förra veckan att det verkar som om kravet på två meters skyddsavstånd utomhus skulle kunna slopas i juni.

När det gäller de finska sommararrangemangen är det till exempel meningen att Pori Jazz ska äga rum den 9–17 juli. Man väntar fortfarande på närmare anvisningar om större publikarrangemang. Pori Jazz planerar till exempel för en serie mindre konserter. De finska sommarteatrarna tror att teatersäsongen kommer att kunna genomföras och man marknadsför redan juli månads föreställningar. Det lutar också åt att Nordens största hiphopfestival Blockfest kommer att kunna äga rum i Tammerfors i slutet av augusti. Tangomarknaden i Seinäjoki har ställts in för i år och arrangeras nästa gång under sommaren 2022.

I Sverige har många sommarfestivaler ställts in eftersom man fortfarande väntar på Folkhälsomyndighetens råd om lättnader i restriktionerna. Även de populära nöjesparkerna Gröna Lund och Liseberg har fått skjuta upp säsongsöppnandet eftersom regeringen har meddelat att man kommer att lätta på restriktionerna tidigast den 17 maj.

De sverigefinska sommararrangemangen som Dansfestivalen i Mariestad, Olofströms körfestival, Sommarfesten i Kolsva och nära nog alla andra evenemang i början av sommaren har ställts in. Axevalla sommar som är det största och mest traditionsrika sverigefinska sommararrangemanget kommer dock enligt planerna att hållas det tredje veckoslutet i augusti. Arrangemanget följer tidigare traditioner och äger i huvudsak rum utomhus. Närmare information om programmet finns att läsa i tidningen Ruotsin Suomalainen under de kommande veckorna.