RS 16/19: Sdp vaalivoittaja, Perussuomalaiset kakkonen

Sunnuntai-iltana Suomessa elettiin jännittäviä hetkiä, kun tasavallan 38. eduskuntavaalien tulos selvisi. Vaalit olivat erittäin tasaiset: kolme kärkipuoluetta sosiaalidemokraatit, perussuomalaiset ja kokoomus kilpailivat ykköspaikasta yhden prosenttiyksikön sisällä. Vaalitulos on ainutlaatuinen myös siksi, että yksikään puolue ei saanut yli 20 prosentin kannatusta.

Antti Rinteen johtamat sosiaalidemokraatit voittivat vaalit niukasti 17,7 prosentin kannatuksella, jolla he saavat eduskuntaan 40 paikkaa. Heti perässä tulevat Jussi Halla-ahon perussuomalaiset (17,5 %, 39 paikkaa) ja Petteri Orpon Kokoomus (17,0 %, 38 paikkaa).

Punavihreä oppositio eteni eduskuntavaaleissa: SDP, vihreät ja vasemmistoliitto voittivat yhteensä viisitoista paikkaa.

Pääministeri Juha Sipilän johtama keskusta koki murskatappion (13,8%, 31 paikkaa) menettäen kahdeksantoista kansanedustajan paikkaa. Kyseessä on keskustan huonoin vaalitulos yli sataan vuoteen.

Keskustan takana Pekka Haaviston vihreät vahvisti asemiaan (11,5%, 20 paikkaa) ja kärkkyy tulevaisuudessa nousua neljän suurimman puolueen joukkoon.

Li Andersson johtama Vasemmistoliitto (8,2%, 16 paikkaa) nosti myös kannatustaan. Li Andersson oli myös vaalien toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas, hän sai Varsinais-Suomesta 24 404 ääntä. Valtakunnan ykkösääniharava oli Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka keräsi Uudenmaan vaalipiiristä 30 527 ääntä.

Sunnuntai-illan vaalitulos tarkoittaa sitä, että Suomi lähtee hallitusneuvotteluihin SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla. Hän aloittaa hallitustunnustelut pääsiäisen jälkeen.

SDP on tuleva hallituspuolue, ja mitä luultavimmin ainakin vihreät on vahva hallituspuoluekandidaatti, kun taas perusuomalaisia ei mitä todennäköisimmin tulla Antti Rinteen hallituksessa näkemään.

Vaalituloksen tasaisuuden vuoksi Suomen hallitusneuvotteluista povataan tällä kertaa pitkiä ja erittäin vaikeita.

Ruotsissa hallituksen tekemiseen meni syksyn vaalien jälkeen yli neljä kuukautta.

Suomessa politiikan teko ja poliitikot ovat pragmaattisempia kuin Ruotsissa. Niinpä on täysin mahdollista, että Rinne saa runnattua hallituksensa kokoon kohtuullisessa ajassa.