RS 16/17: Våren är full av sverigefinska aktiviteter

De närmaste veckorna bjuder på en mängd sverigefinska aktiviteter. Den 27 april besöker president Tarja Halonen Stockholm där hon kommer att delta i en diskussion i ABF-huset om samarbetet mellan Finland och Sverige. Tarja Halonen är en viktig person i Finlands moderna historia. Hon var landets första kvinnliga statschef och hon är även internationellt känd som försvarare av mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Årets utdelning av Kaisa Vilhuinen-priset kommer att hållas i Märsta den 28 april. Fyra nya sverigefinska böcker är nominerade. Priset delas ut av Föreningen för sverigefinska skribenter (FFSS). Kaisa Vilhuinen (1855-1941) var en skogsfinsk runosångare som verkade i norra Värmland där hon samlade in folkdikter och besvärjelser samt arbetade för bevarandet av det finska språket. Hennes livsgärning skulle förtjäna en närmare presentation även bland landets svensktalande befolkning.

Ungdomsevenemanget Finntastic Festival kommer i år att hållas i både Göteborg (28.4.) och Stockholm (29.4). Bland de medverkande finns bland annat Nya Teatern och barnteatern Mukulat, grupperna Månskensbonden, Sans Parade och Pintandwefall samt diskjockeyn Jessie Granqvist.

Under valborgsmässohelgen kommer stämningen i Göteborg att höjas ytterligare tack vare Sverigefinska företags- och servicemässan den 29 april som på traditionellt vis hålls på Göteborgs sverigefinska skola.

I Malmö öppnas en utställning om finsk design den 6 maj. I utställningen visas såväl den finske designklassiker Eero Aarnios verk, till exempel stolen Åskbollen, som design av nya, unga formgivare. I utställningen ingår även Katja Tukiainens tecknade serier och Nina Backmans foton.

Fagerstaborna gör en storsatsning den 13 maj. På en jubileumskonsert för firandet av Finlands 100-åriga självständighet uppträder Sanna Toivanen, Teemu Sulin, Lena Sundholm, Perhåkan Forss och Ari Haatainen tillsammans med orkestrar från Fagersta kulturskola.

Eskilstuna får fint besök från Lappland den 20 maj när dragspelaren och dansmusikern Jukka Lampela som är Kittiläbo och f.d. medlem i gruppen Souvarit bestämmer takten vid logdansen på Barvagården.

Den 25–27 maj är det dags för Olofströms körfestival med Danny Lipsanens konsert som det stora dragplåstret.

På Dans- och musikfestivalen i Mariestad (25–28.5.) medverkar bland annat danslärarna Kati & Joonas Kainulainen och Vesa Witick samt sångerskan Virpi Piippo, som är känd från tangomarknaden i Finland, samt de sverigefinska sångstjärnorna Aila Mattila och Sanna Toivanen.