RS 16/17: Kevät täynnä ruosuvilinää

Lähiviikot tarjoavat paljon erilaisia tapahtumia ruotsinsuomalaisissa merkeissä.
Presidentti Tarja Halonen vierailee 27. Huhtikuuta Tukholmassa ja osallistuu ABF-talossa järjestettävään, Suomen ja Ruotsin yhteistyötä käsittelevään keskustelutilaisuuteen.
Tarja Halonen on merkittävä henkilö Suomen nykyhistoriassa. Hän on tasavallan ensimmäinen naispuolinen valtionpäämies ja kansainvälisesti tunnettu ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolustaja.

Tämän vuoden Kaisa Vilhuinen -palkinnonjakotilaisuus järjestetään Märstassa 28. huhtikuuta. Ehdolla on neljä ruotsinsuomalaista uutuuskirjaa.
Palkinnon jakaa Ruotsinsuomalaisten kirjoittajien yhdistys (RSKY). Kaisa Vilhuinen (1855–1941) oli Pohjois-Värmlannissa vaikuttanut metsäsuomalainen runonlaulaja sekä kansanrunouden ja loitsujen kerääjä ja suomen kielen säilyttäjä. Hänen elämäntyönsä ansaitsisi laajemman esittelyn myös suuren ruotsinkielisen yleisön piirissä.

Nuorisotapahtuma Finntastic-festivaali järjestetään tänä vuonna sekä Göteborgissa (28.4.) että Tukholmassa (29.4). Mukana ovat mm. UusiTeatteri ja lastenteatteri Mukulat, yhtyeet Månskensbonden, Sans Parade ja Pintandwefall sekä diskojukka Jessie Granqvist.

Göteborgissa vapputunnelmaa nostavat myös Göteborgin ruotsinsuomalaiset yritys- ja palvelumessut, tänä vuonna 29. huhtikuuta, perinteiseen tapaan Göteborgin ruotsinsuomalaisella koululla.

Malmössa avataan suomalaista muotoilua esittelevä näyttely 6. toukokuuta.
Esillä on suomalaista designia Eero Aarnion klassikko-pallotuolista nuoriin uraansa aloitteleviin muotoilijoihin. Esillä on myös Katja Tukiaisen sarjakuvia ja Nina Backmanin valokuvia.

Fagerstalaiset tekevät suursatsauksen 13. toukokuuta. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlakonsertissa esiintyvät Sanna Toivanen, Teemu Sulin, Lena Sundholm, Perhåkan Forss ja Ari Haatainen yhdessä Fagerstan kulttuurikoulun orkestereiden kanssa.

Eskilstunassa koetaan huippuvierailu Lapista 20. toukokuuta, kun Kittilän poika, ex-Souvari, harmonikkataiteilija ja tanssimuusikko Jukka Lampela tahdittaa lavatanssit Barvagårdenilla.

25.–27. toukokuuta ovat vuorossa Olofströmin kuorofestivaalit, vetonaulana Dannyn konsertti. Mariestadin tanssi- ja musiikkifestivaaleilla (25.–28.5.) ovat mukana mm. tanssinopettajat Kati & Joonas Kainulainen sekä Vesa Witick, Suomen tangomarkkinoilta tuttu laulajatar Virpi Piippo ja ruotsinsuomalaiset laulujatähdet Aila Mattila ja Sanna Toivanen.