RS 16/22: De är unga och hungriga

Det är ingen slump att de internationellt mest kända finländarna nästan utan undantag är idrottare. Några av dagens toppnamn är Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen och Mika Häkkinen som alla är kända från motorsporten.

Idrottare med internationella framgångar är viktiga för bilden av Finland. Ju mer framgångsrika de är i sin gren desto bättre är bilden av Finland i omvärlden.

Men hur ser det ut med tillståndet för idrotten i Finland idag?

Inom vintersporten ser det ut som om Finlands tid som stormakt inom skidåkning skulle vara över. I vinter-OS i Peking fick Finland alla sina medaljer från längdskidåkning och ishockey. Finlands skidframgångar vilade dessutom på en enda familj, för Kerttu och Iivo Niskanen stod för hälften av Finlands OS-medaljer.

Situationen är inte mycket bättre inom friidrotten. I sommar-OS i Tokyo vann finländarna endast två bronsmedaljer, Matti Mattsson i 200 meter bröstsim och Mira Potkonen i boxning.

För de finska friidrottsentusiasterna är situationen inom spjutkastningen ett särskilt orosmoment. De finska spjutkastarna har i årtionden nått topplaceringar på världens rankinglistor.

I Tokyo fick Finland nöja sig med spjutkastare Lassi Etelätalos åttondeplacering.

Sverigefinländarna kunde dock trösta sig med att finnättlingen Daniel Ståhl vann OS-guld till Sverige i samma gren.

Den svenska fotbollens högsta serie Allsvenskan har kommit igång igen. Många duktiga finska spelare är under den här säsongen med i såväl herr- som damallsvenskan. Flera av dem ingår i det finska landslaget.

Till exempel Leo Väisänen i Elfsborg, Simon Skrabb i Kalmar FF och Rasmus Schuller i Djurgården är unga hungriga spelare som har stora förhoppningar på sig.

I damallsvenskan tillhör Julia Tunturi och Linda Sällström i Vittsjö GIK, Ria Örling i FC Rosengård, Adeline Engman i Hammarby och Milla-Maj Majasaari i AIK de finska talangerna.