RS 16/21: Arja och Eino – still going strong

Många veteranartister behåller sin ställning decennium efter decennium – utan att sakta ner. Fråga till exempel Eino Grön eller Arja Saijonmaa.

Den finske schlagerartisten och tangons okrönte konung Eino Grön inledde sin karriär 1957 som solist i ett lokalt band i Björneborg.

Han fick sitt genombrott 1958 med låten Liian paljon rahaa. Självaste Olavi Virta utsåg honom då till sin tronföljare.

Därefter spelade han in bland annat Sä kuulut päivään jokaiseen, Tango d´Amore, Kohtalon tango och många andra välbekanta musikstycken som har gjort honom till en av alla tiders mest betydelsefulla tolkare av finsk tango.

Eino Grön har under årens lopp spelat in närmare 700 låtar och han fortsätter att uppträda.

Grön fyllde 82 i januari men han turnerar fortfarande flitigt. Under coronaåret har tusentals seniorer fått njuta av hans utomhuskonserter utanför finska äldreboenden.

Tango d´Amore är en musikal om denne skönsjungande brottare från Räfsö som idag är en av de största legenderna inom den finska schlagermusiken. Musikalen kan under juli månad ses varje dag på Sappee sommarteater i Pälkäne. Det är tangomaestron Eino Grön själv som spelar huvudrollen i musikalen om sitt liv.

Arja Saijonmaa har stått i strålkastarljuset i fem decennier och har bakom sig en mångsidig karriär inom såväl musiken, teatern som underhållningen.

Hon har deltagit i schlageruttagningarna i Sverige och Finland flera gånger och fungerat som FN-ambassadör, skrivit böcker, spelat in otaliga skivor och arbetat med olika teaterföreställningar och performancer vid sidan av tangokonserter och sångframträdanden.

Saijonmaas senaste projekt är huvudrollen i Riksteaterns musikteaterföreställning Love Songs. Denna slutsålda turné som inleddes under våren 2020 har dock tagit en paus på grund av coronan.

Under de senaste veckorna har Saijonmaa medverkat i SVT-programmet Seniorsurfarna där hon hjälper seniorerna att sätta sig in den digitala världens hemligheter. Denna energiska diva som fyller 77 i december är en stor konstnärlig begåvning som ständigt ägnar sig åt nya projekt.