RS 16/21: Arja ja Eino – Yhä vauhdissa

Vanhat konkarit pitävät pintansa vuosikymmenestä toiseen. Ja heillä on yhä vauhti päällä. Kysykääpä asiaa vaikkapa Eino Gröniltä tai Arja Saijonmaalta.

Suomalainen iskelmälaulaja, tangon kruunaamaton kuningas Eino Grön aloitti uransa Porissa paikallisen bändin solistina vuonna 1957.
1958 hän teki läpimurron kappaleella Liian paljon rahaa ja itse Olavi Virta nimesi hänet manttelinperijäkseen.

Sitä seuranneet levytykset, kuten Sä kuulut päivään jokaiseen, Tango d Amore, Kohtalon tango ja monet muut koko Suomen kansan tuntemat kappaleet ovat tehneet Eino Grönistä yhden kaikkien aikojen merkittävimmistä suomalaisen tangon tulkitsijoista.

Vuosien varrella Eino on levyttänyt lähes 700 kappaletta. Ja laulu jatkuu yhä.

Eino Grön täytti tammikuussa 82 vuotta, mutta hän jatkaa yhä keikkailua ahkeraan tahtiin. Koronavuoden aikana tuhannet seniorit ovat saaneet nauttia Einon ulkoilmakonserteista suomalaisten hoivakotien pihoilla.

Tango d´Amore -musikaali, tarina kaunisäänisestä reposaarelaisesta painijapojasta, josta tuli yksi suomalaisen iskelmämusiikin legendoista, pyörii heinäkuussa Pälkäneen Sappeen kesäteatterissa joka päivä. Pääosassa hänen omasta elämästään kertovassa musikaalissa on tangomestari Eino Grön itse.

Arja Saijonmaa on ollut julkisuuden valokeilassa jo viiden vuosikymmenen ajan tehden monipuolisen uran musiikin, teatterin ja viihteen saralla.

Hän on osallistunut lukuisia kertoja Ruotsin ja Suomen euroviisukarsintoihin, toiminut YK:n hyvän tahdon lähettiläänä, kirjoittanut kirjoja, levyttänyt valtavan määrän kappaleita sekä tehnyt suunnattoman määrän erilaisia performansseja ja teatterinäytöksiä tango- ja laulukonserttien ohella.

Saijonmaan viimeisin projekti on Riksteaternin Love Songs –musiikkiteatteriesityksen päärooli. Loppuunmyyty kiertue alkoi keväällä 2020 ja on tällä hetkellä koronatauolla.
Viime viikkoina Saijonmaa on nähty SVT:n Seniorsurfarna -ohjelmassa , jossa ohjataan senioreita digimaailman salaisuuksiin. Joulukuussa 77 vuotta täyttävä energinen diiva on mittava taiteellinen kyky, jolla on koko ajan uusia hankkeita menossa.