RS 15/18: Urheiluun satsaaminen on parasta suomikuvan kiillotusta

Ruotsin jalkapallon korkein sarja Allsvenskan pyörähti jälleen käyntiin huhtikuun alussa. Otteluiden katsomoissa kannustaa suosikkijoukkueitaan keskimäärin lähes kymmentuhatta katsojaa. Kyseessä on kuningaskunnan yleisömäärältään suurin urheilulaji.

Moderni jalkapallo on Ruotssa suuren luokan bisnestä ja klubeilla on varaa ostaa huipputason pelaajia maailmalta ja totta kai myös Suomesta.

Miesten sarjassa pelaa 1. huhtikuuta alkaneella kaudella seitsemän suomalaista.
Suomalaispuolustajat Kari Arkivuo ja Juhani Ojala kuuluvat göteborgilaisten ylpeyden BK Häckenin vakiokalustoon. Kari on muun muassa saanut Ruotsin parhaan puolustajan tittelin ja Juhani on saanut saman tittelin Suomen liigassa.

IFK Norrköpingin riveissä pelaavat keskikentän työmyyrä Daniel Sjölund ja hyökkääjä Simon Skrabb.
Juha Pirttijoki toimii GIF Sundsvallin ja Albin Granlund Örebro SK:n puolustajana.

AIK:n uusin suomalaisvarustus on alkuvuodesta Rovaniemen Palloseurasta värvätty keskikenttäpelaaja Robert Taylor. Saman seuran suomalainen maalikomeetta Eero Markkanen siirtyi alkuvuodesta pelaamaan Tanskaan.

Damallsvenskanissa pelaa kahdeksan kovaa suomalaisnaista. Useimmat heistä kuuluvat myös Suomen maajoukkueeseen. Malmölaisen LB07:n maalivahtina toimii Kreeta-Liisa Yli-Säntti ja keskikenttäläisenä Eveliina Parikka.

Vittsjössä pelaavat pallotaituri Emmi Alanen ja Ruotsin nopein nainen Linda Sällström.
Nuori jalkapallolupaus Emmaliina Tulkki pelaa Linköping FC:n riveissä. Adelina Engman on FC Göteborgin hyökkääjä ja puolustaja Emma Koivisto. Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Julia Tunturi on Eskilstuna Unitedin uusin värväys.

Nuoret hyvin menestyneet suomalaiset urheilijat ovat parhaita ja kaikkein tärkeimpiä Suomi-kuvan ja suomalaisuuden esilletuojia ja kiillottajia Ruotsissa ja maailmalla.
Kansainvälisesti tunnetuimmat suomalaiset ovat lähes poikkeuksetta urheilijoita, kuten esimerkiksi Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen ja Jari Litmanen.

Niinpä esimerkiksi Suomen valtion kannattaisi investoida omiin nuoriin urheilijoihin huomattavasti nykyistä enemmän ja todella tuntuvia summia.
Mitä parempi on suomalaisten urheilijoiden menestys kansainvälisesti lajissa kuin lajissa sitä parempi on Suomikuva maailmalla.