RS 15/18: En satsning på idrott är bästa sättet att förbättra Finlandsbilden

Den svenska fotbollens högsta serie allsvenskan inleddes i början av april. Uppåt tiotusen åskådare sitter på läktaren och hejar på sitt lag vid en genomsnittlig match. Fotbollen är Sveriges största idrottsgren om man ser till publikmängden.

I Sverige är fotboll i dag affärsverksamhet av stora mått och klubbarna har råd att köpa toppspelare från hela världen och naturligtvis också från Finland.

Sju finländare är med i herrallsvenskan som inleddes den första april.
De finska försvararna Kari Arkivuo och Juhani Ojala ingår i det ordinarie laget för Göteborgs stolthet BK Häcken. Kari har bland annat utsetts till Sveriges bästa försvarare och Juhani har fått samma titel i den finska ligan.

I IFK Norrköpings lag ingår den hårt kämpande mittfältaren Daniel Sjölund och anfallaren Simon Skrabb.
Juha Pirttijoki är försvarare i GIF Sundsvall och Albin Granlund i Örebro SK.

AIK:s senaste finska förstärkning är mittfältaren Robert Taylor som rekryterades från Rovaniemen Palloseura i början av året. Lagets finske målgörare Eero Markkanen flyttade till Danmark i början av året.

Åtta duktiga finländare är med i damallsvenskan. De flesta av dem ingår också i det finska landslaget. Kreeta-Liisa Yli-Säntti är målvakt i Malmölaget LB07 och Eveliina Parikka är mittfältare i samma lag.

I Vittsjö spelar bollkonstnären Emmi Alanen och Sveriges snabbaste kvinna Linda Sällström.
Det unga fotbollslöftet Emmaliina Tulkki spelar i Linköpings FC. Adelina Engman är anfallare och Emma Koivisto försvarare i FC Göteborg. Det finska landslagets mittfältare Julia Tunturi är den senaste rekryteringen för Eskilstuna United.

Framgångsrika unga idrottare från Finland är de bästa och viktigaste förebilderna för bilden av Finland och finskheten i Sverige och ute i världen.
De internationellt mest kända finländarna är nästan utan undantag idrottare som till exempel Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen och Jari Litmanen.

Därför borde bland annat den finska staten investera i sina unga idrottare betydligt mer än i dag.
Ju bättre de finländska idrottarna lyckas internationellt desto bättre blir bilden av finländare ute i världen.